Sekaná z čočky

210
- reklama -

Suroviny
8 porcí

2 cibule
100 g mrkve
100 g dýně
100 g celeru
3 lžíce chia semínek + 2 dcl vody
hrnek uvařené hnědé čočky
hrnek červené čočky
hrnek ovesných vloček
2 – 3 lžíce pohankové mouky
2 lžíce sojové omáčky
4 stroužky česneku
celerová nať
libeček
sůl
olej

Postup přípravy receptu

  1. Přebrané ovesné vločky spaříme trochou vroucí vody a mezitím osmahneme pokrájené cibule na oleji.
    Jakmile začnou cibule chytat zlatou barvu, přihodíme k nim nastrouhanou mrkev, dýni i celer, osolíme a chviličku orestujeme.


    Zobrazit celý recept

  2. Chia semínka zalijeme studenou vodou a necháme je vodu pořádně „nacucat“, vytvoří postupně gel. Pokud se vám zdají spíš suchá, přidejte vodu.
    Vločky lehce vymačkáme rukou a všechno smícháme dohromady s oběma čočkami, prolisovaným česnekem a dochutíme solí, sojovou omáčkou a bylinkami.
    Zaprášíme moukou a důkladně promícháme.

  3. Pekáč vymažeme lehce olejem a poklademe směsí. Uhladíme povrch a dáme péct cca na 15 – 20 minut při 190°C.
    Po upečení ji nechte vychladnout, aby se dobře krájela a servírovala.

Poznámka od kuchařky

TIP : Uvedené bylinky můžete obměnit dle vašich zásob a chutí, třeba majoránkou, tymiánem, provensálskými bylinkami apod.

Červená čočka se nemusí namáčet, klasickou hnědou čočku je dobré ráno hned namočit a pak přidat při vaření špetku saturejky a nějakou mořskou řasu.

Pokud si čočky předvaříte den předem, druhý den už jen smícháte s ostatními ingrediencemi a máte rychle hotovo.

Sekaná je výborná např. k jáhlové kaši, polentovému “ bramborovému“ salátu, ale i k zeleninové omáčce nebo k pečivu.http://www.Zdravi3v1.cz