Suroviny
8 porcí
- 2 cibule
- 100 g mrkve
- 100 g dýně
- 100 g celeru
- 3 lžíce chia semínek + 2 dcl vody
- hrnek uvařené hnědé čočky
- hrnek červené čočky
- hrnek ovesných vloček
- 2 – 3 lžíce pohankové mouky
- 2 lžíce sojové omáčky
- 4 stroužky česneku
- celerová nať
- libeček
- sůl
- olej
Postup přípravy receptu
-
Přebrané ovesné vločky spaříme trochou vroucí vody a mezitím osmahneme pokrájené cibule na oleji.
Jakmile začnou cibule chytat zlatou barvu, přihodíme k nim nastrouhanou mrkev, dýni i celer, osolíme a chviličku orestujeme. -
Chia semínka zalijeme studenou vodou a necháme je vodu pořádně „nacucat“, vytvoří postupně gel. Pokud se vám zdají spíš suchá, přidejte vodu.
Vločky lehce vymačkáme rukou a všechno smícháme dohromady s oběma čočkami, prolisovaným česnekem a dochutíme solí, sojovou omáčkou a bylinkami.
Zaprášíme moukou a důkladně promícháme. -
Pekáč vymažeme lehce olejem a poklademe směsí. Uhladíme povrch a dáme péct cca na 15 – 20 minut při 190°C.
Po upečení ji nechte vychladnout, aby se dobře krájela a servírovala.
Poznámka od kuchařky
TIP : Uvedené bylinky můžete obměnit dle vašich zásob a chutí, třeba majoránkou, tymiánem, provensálskými bylinkami apod.
Červená čočka se nemusí namáčet, klasickou hnědou čočku je dobré ráno hned namočit a pak přidat při vaření špetku saturejky a nějakou mořskou řasu.
Pokud si čočky předvaříte den předem, druhý den už jen smícháte s ostatními ingrediencemi a máte rychle hotovo.
Sekaná je výborná např. k jáhlové kaši, polentovému “ bramborovému“ salátu, ale i k zeleninové omáčce nebo k pečivu.http://www.Zdravi3v1.cz