
Suroviny
- 500 g mletého masa (mix vepřové a hovězí)
- 2 cibule
- 1 balíčkový měkký jemný tvaroh
- 1 vejce
- 4 plátky tmavého toustového chleba
- 1 nahrubo nastrouhaná mrkev
- sůl
- pepř
- špetka uzené papriky
- 2 stonky řapíkatého celeru
- vývar
- 1 bílek
- Na náplň sekané:
- 300 g bílé klobásy
Postup přípravy receptu
-
V míse smícháme mleté maso. Plátky toustového chleba pokapeme vývarem.
-
Řapíky omyjeme a nakrájíme nadrobno.
-
K mletému masu přidáme na kostičky nakrájenou orestovanou cibulku, sůl, pepř, uzenou papriku, měkký tvaroh, navlhčený toustový chléb, řapíkatý celer, nastrouhanou mrkev a vše nakonec spojíme vejcem.
-
Navlhčenou rukou (ve vodě nebo v oleji) uděláme dvě větší šišky sekané, které vložíme vedle sebe na rozprostřený alobal. Hranou ruky uděláme do poloviny každé šišky sekané dva žlábky, (takové záseky) kam vložíme bílou klobásku.
-
Mleté maso opatrně přehrneme zpět přes klobásku a navlhčenou rukou uhladíme do tvaru šišky, aby sekaná zase vypadala tak, jako před plněním.
-
Alobal s každou šiškou sekané uzavřeme a pečeme na plechu s trochou vývaru (vody) v rozehřáté troubě na cca 20 minut.
-
Po této době alobal ze sekané odstraníme, šišky sekané potřeme napovrchu bílkem, podlijeme vývarem a pečeme v troubě dál za občasného podlévání pěkně dozlatova.
Poznámka od kuchařky
Do sekané jsem přidala pražené fazole s chutí chilli, aby byla sekaná pikantnější. Množství bílé klobásy do sekané dáme podle každého. Ke konci pečení jsem troubu přepla na gril, pekla jsem dál, aby byla kůrčička pěkně křupavá.