Sekaná s ovesnými vločkami

125
- reklama -

Suroviny

500 g mletého masa mix
150 g ovesných vloček
2 lžičky Vegety (bio)
sůl
mletý pepř
česnek
majoránka
drcený kmín
1 vejce
20 g uzené slaniny
Na pekáček trochu sádla nebo 1 lžíci oleje
1 středně velká cibule
15 g uzené slaniny (nahoru na sekanou nebo ji přetřeme olejem)

Postup přípravy receptu

  1. Ovesné vločky smícháme s Vegetou a zalijeme 1 dl horké vody nebo mléka, promícháme.


    Zobrazit celý recept

  2. K mletému masu přidáme vejce, sůl (pozor na to, že sůl je i ve Vegetě, ať nepřesolíme), pepř, majoránku, drcený kmín, rozetřený česnek, uzenou slaninu nakrájenou na drobné kostičky, smícháme dohromady, přidáme namočené vločky a znovu důkladně promícháme.

  3. Vytvarujeme šišku, vložíme na pekáček se sádlem nebo olejem, obložíme nahrubo nakrájenou cibulí, zalijeme 1 dl vody, na povrch sekané rozložíme tenké plátky slaniny (může být i anglická, nebo nějaký uzený bůček) a vložíme péct do středně vyhřáté trouby zhruba na 50 minut.

  4. V druhé polovině pečení sekanou občas přeléváme výpekem a podle potřeby doléváme vodu. Koření si můžeme použít podle svých zvyklostí a může se úplně vynechat slanina, pokud je mleté maso tučnější. Vhodnou přílohou jsou brambory ve všech úpravách, které přeléváme výpekem s cibulkou a k tomu zeleninové saláty. Sekaná je chutná i studená s chlebem.

Poznámka od kuchařky

Zdroj: jedna z mých vystřihovánek, už nevím z kterého časopisu. Recept je ale poupravený.

Jelikož jsem si pořídila sušičku potravin, tak si Vegetu připravuji sama. Pouze ze zeleniny, koření a soli.