Sekaná s náplní dle hajného ze „Šlajfu“

49
- reklama -

Suroviny
6 porcí

600 g vepřová plec
400 g hovězí krk
1 ks větší cibule
4 stroužky česnek
150 g strouhanka
150 g smetanový tavený sýr
4 ks vaječný bílek
1 lžička mletá sladká paprika
1 lžíce krémžská hořčice
2 lžičky majoránka
1/4 lžičky muškátový květ
Pepř
Sůl
Sádlo
200 g uzený bůček (roláda nakrájená)
2 ks vařená vejce
2 ks kyselá okurka
1 ks domácí pikantní klobása
1 ks mrkev
1 ks malá cibule
1 list červené zelí
100 g domácí uzený bok
100 g tvrdý sýr
1 lžíce plnotučná hořčice
1/2 ks zelená paprika
1/2 ks nakládaná červená kapie

Postup přípravy receptu

  1. Maso umelu a vložím do mísy.

  2. Do mísy přidám na drobno nakájenou cibuli, utřený česnek, tavený sýr, bílky, kremžskou hořčici, strouhanku, sůl, pepř a koření.

  3. Vše dokonale propracuji a rozmíchám.

  4. Do náplně si rozkrájím vařená vejce, okurky, párky, klobásu a očištěnou mrkev na čtvrtky, papriky, list zelí, sýr, bok na hranolky a cibuli na měsíčky.

  5. Na podložku si vyskládám plátky bůčkové rolády tak, aby se z třetiny překrývaly, potřu hořčicí.

  6. Na roládu s hořčicí rozprostřu masovou směs a vymačkám ji do placky cca 2 cm tlusté.

  7. Placku opět potřu hořčicí a pak na kraj vyskládám nakrájená vejce, uzeniny, sýr a zeleninu.

  8. Pak opatrně, ale pevně masovou směs s bůčkovou roládou zavinu a přesunu do pekáče s rozpuštěným sádlem a nakrájenou cibulí a zbytkem boku. S

  9. ekanou v pekáči podliji 2 dcl vody, přikryji a vsunu do trouby vyhřáté na 120°C . Peču 2 hod.

  10. Pak odkryji, podliji výpekem, příp. další vodou a dopeču na 180°C do zlatova na kůrku. Podávám s vařenými brambory, zdobenými pažitkou a s domácí tatarkou.

Poznámka od kuchařky

Domácí tatarku dělám ze 4 žloutků (zbylých od bílků v sekané), špetky soli, pepře, slunečnicového oleje, hořčice a citronové šťávy a jemno nakrájené cibule, zelené části jarní cibulky a kyselé okurky.

Zdá-li se vám příliš mnoho ingrediencí na plněnou sekanou, tak se vám to nezdá, ale taťka, hajnej ze Šlajfu, si rád pohrával s ingrediencemi, barvami složek pokrmů a zároveň i s chutěmi