Suroviny
- 1 kg mletého masa-hovězí + vepřové
- (lze péct i jen z vepřového)
- 3 lžíce hladké mouky
- 2 vajíčka
- 1-2 lžičky sladké papriky
- špetka pepře
- špetka mletého nového koření
- 1 lžička pískového cukru
- 2 stroužky česneku
- 1/4 l vody nebo hov. vývaru
- 2 lžičky soli
Postup přípravy receptu
-
Nejprve promícháme maso se studenou vodou (nebo s hovězím vývarem) a necháme odstát. Pak vmícháme mouku, vejce, koření, cukr a sůl. V zimě necháme uležet (v lednici i 2 dni, v létě 1 den, nejlépe v kameninové nádobě. Pak ruce namáčíme ve studené vodě a utvoříme 2 šišky.
-
Šišky sekané klademe na pekáč vymazaný sádlem a vysypaný strouh. houskou. Povrch sekané můžeme trochu posypat kmínem. Pečeme dozlatova při teplotě 180 st. C, přeléváme výpekem a podle potřeby podléváme vodou (příp. vývarem).
Poznámka od kuchařky
Moje poznámka: Z vepřového masa uděláme sekanou podobným způsobem, dobré je dát jen jednu lžíci mouky a dva namočené rohlíky. Lze přidat i na drobné kostičky nakrájené uzené maso nebo uzeninu. S česnekem se také nemusí šetřit.