Suroviny
2 porce
- 400 g vepřového bůčku
- 1 dcl 33% smetany
- 1 cibule
- 2 lžíce sladké papriky
- 300 g kysaného zelí
- sůl
- pepř
- olej
- Na knedlíky:
- 2 vajíčka
- 4 lžíce sušeného mléka
- sůl
- zelená petrželka
- popřípadě sušený česnek, ale nemusí být
- sádlo na vymazání hrnku
Postup přípravy receptu
-
Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme na kostky nakrájený libovější bůček. Kdo nemá rád bůček, může použít vepřovou plec.
-
Maso orestujeme ze všech stran, osolíme, opepříme, přidáme sladkou papriku a tak 2 minutky ještě restujeme. Přidáme překrájené zelí, promícháme a zalijeme cca 2 dcl vody. Uzavřeme tlakový hrnec a dusíme od bodu varu 10 minut.
-
Po otevření tlakového hrnce přilijeme smetanu a ještě krátce provaříme, popřípadě dochutíme.
-
Knedlíky:
Do vhodné nádoby vyklepneme 2 vajíčka, přidáme 4 lžíce sušeného mléka, sůl, popřípadě sušený česnek a bylinky a vyšleháme metlami do pěny. -
Hrnek vymažeme sádlem a směs do něj nalijeme. Vložíme do mikrovlnky a vlníme 2minuty 50 sekund. Knedlík bude z hrnku hodně vykukovat, ale nevadí to, i když je úplně u stropu mikrovlnky, nic se neděje.
Po uvaření jej vyklopíme a je dobré, pokud ještě nemáme hotový oběd jej dát do pařáčku už nakrájený ohřát, protože rychle osychá.
Poznámka od kuchařky
Knedlík je pro všechny, kdo z jakéhokoliv důvodu nemohou používat mouku. Pro tyto účely mi recept na něj dovolila zde zveřejnit Monika Poracká. Třeba se bude někomu hodit.