Suroviny
- 500 g vepřového masa (libovější bůček nebo raději plecko)
- 1 velká nebo 2 menší cibule
- 500-700 g hlávkového zelí
- sádlo (nebo olej) pod maso i pod zelí
- sůl
- pepř
- sladká paprika + špetka pálivé papriky (lze vynechat)
- trochu kmínu
- smetana + polohrubá mouka na zahuštění
Postup přípravy receptu
-
Polovinu cibulky na tuku osmahneme dozlatova, přidáme na kostky pokrájené maso, osmahneme ho, osolíme, opepříme a opaprikujeme. Dusíme nejprve ve vlastní šťávě a když se vydusí, podlejeme horkou vodou a necháme pod pokličkou dusit skoro doměkka (tak na třičtvrtě).
-
Než maso změkne, pokrájíme zelí na jemné nudličky. V druhém kastrólu osmahneme druhou polovinu cibulky do sklovita, dáme na ní pokrájené zelí, podlijeme trochu vodou, osolíme a okmínujeme (nesladíme, nekyselíme!) a dusíme do poloměkka. Poloměkké zelí přimícháme do masa, malou chvilku společně dusíme, zahustíme smetanou s rozmíchanou moukou a provaříme.
Poznámka od kuchařky
Hodí se třeba, když vám dojde v soudku nakládané zelíčko a nové ještě není. Nevěřili by jste ale, jak je to výtečné!