Segedínský guláš s hlávkovým zelím podle dědy Imríška

105
- reklama -

Suroviny

500 g vepřového masa (libovější bůček nebo raději plecko)
1 velká nebo 2 menší cibule
500-700 g hlávkového zelí
sádlo (nebo olej) pod maso i pod zelí
sůl
pepř
sladká paprika + špetka pálivé papriky (lze vynechat)
trochu kmínu
smetana + polohrubá mouka na zahuštění

Postup přípravy receptu

  1. Polovinu cibulky na tuku osmahneme dozlatova, přidáme na kostky pokrájené maso, osmahneme ho, osolíme, opepříme a opaprikujeme. Dusíme nejprve ve vlastní šťávě a když se vydusí, podlejeme horkou vodou a necháme pod pokličkou dusit skoro doměkka (tak na třičtvrtě).


    Zobrazit celý recept

  2. Než maso změkne, pokrájíme zelí na jemné nudličky. V druhém kastrólu osmahneme druhou polovinu cibulky do sklovita, dáme na ní pokrájené zelí, podlijeme trochu vodou, osolíme a okmínujeme (nesladíme, nekyselíme!) a dusíme do poloměkka. Poloměkké zelí přimícháme do masa, malou chvilku společně dusíme, zahustíme smetanou s rozmíchanou moukou a provaříme.

Poznámka od kuchařky

Hodí se třeba, když vám dojde v soudku nakládané zelíčko a nové ještě není. Nevěřili by jste ale, jak je to výtečné!