Segedínská cizrna

66
- reklama -

Suroviny
1 porce

1 ČL oleje
půlka žluté cibule
půlka červené cibule
1 ČL sladké papriky
150 g cizrny
150 g kysaného zelí
sůl
čerstvě mletý pepř na dochucení
2 lžíce bílého jogurtu

Postup přípravy receptu

  1. Cizrnu namočíme do studené vody a necháme aspoň přes noc nabobtnat. Poté vodu vyměníme a vaříme až do změknutí. Pokud máte tlakový hrnec, je ten pravý čas ho využít, ušetříte tak hodně času. Vývar slijeme.


    Zobrazit celý recept

  2. V hlubší pánvi rozehřejeme olej a necháme na něm zesklovatět nahrubo nakrájenou cibuli.

  3. Zasypeme sladkou papriku a chvilku společně restujeme. Asi po 20 vteřinách zalijeme trochou vody a přidáme uvařenou cizrnu. Opepříme a společně podusíme.

  4. Ztlumíme plamen, přidáme kysané zelí a prohřejeme. Nakonec smícháme s jogurtem a případně dosolíme.

Poznámka od kuchařky

Ano, uznávám, v Segedínu ani v celém Maďarsku toto jídlo nejspíš nikdo nezná. Název jsem si vymyslela já a vlastně jsem to byla i já, kdo si vymyslel celý recept. Patřím totiž mezi milovníky segedínského guláše, ale zároveň se snažím jíst zdravě a vařit více jídel z luštěnin a méně z masa. Toto jídlo rozhodně stojí za vyzkoušení, obzvlášť pokud s vařením cizrny teprve začínáte. Pokud jste vegani, jogurt na závěr vás nemusí vůbec trápit, lze ho jednoduše nahradit rostlinnou smetanou nebo úplně vynechat. Tento recept je i na mých stránkách http://www.jimechytre.cz/prispevky/segedynska-cizr…