Segedín z jednoho hrnce alias „eintopfsegedi“

53
- reklama -

Suroviny
8 – 9 porcí

1000 g libového bůčku
2 cibule
1000 g kysaného zelí
50 g špeku
1-2 pl sádla
1 zeleninový bujon
500 ml plnotučného mléka
2 pl hladké mouky
2-3 pl sladké papriky
2 bobkové listy
6 kuliček nového koření
pepř
2-3 pl škrobové moučky
3 stroužky česneku

Postup přípravy receptu

  1. Čtvrtkolečka cibule (s rozdrcenými stroužky česneku) dáme smažit se sádlem a špekem do (titanového) kastrolu.


    Zobrazit celý recept

  2. Maso nakrájíme na kostky, v misce prohněteme se škrobovou moučkou a když začne cibulka zlátnout přidáme jej do kastrolu.

  3. Smažíme a promícháváme asi 10 minut. Maso nepouští šťávu a tak až začne také zlátnout, tak jej rozhrneme a vsypeme do tuku mletou papriku, 5 vteřin (sec) opečeme a ihned zalijeme připravenou vřící vodou. Promícháme, přidáme překrájené zelí, bujon, ostatní koření a dolijeme vodou téměř do roviny. Nesolíme – zelí bývá různě solené a tak dochucení necháme až nakonec.

  4. Přiklopíme poklicí a dáme péci do předehřáté trouby (160-170°C) na 1 hodinu. Za tu dobu stačí asi 3x promíchat.

  5. Poté přendáme kastrol na hořák (plotýnku), zalijeme mlékem s moukou a vaříme s občasným promícháním a ochutnáváním 15-20 minut. Popřípadě můžeme trochu zředit vřící vodou. Řekl bych, že nejlepší příloha jsou domácí, české, kynuté, houskové knedlíky.

Poznámka od kuchařky

Maso obalené ve škrobové moučce nepouští šťávu a tak zůstane po úpravě křehké a šťavnaté. Inspiroval mě kdysi recept na „čínu“ a teď to používám i u všech gulášů. Hlavně na to musí být nepřilnavá úprava hrnců, jinak se moučka připeče.

Vím, že je tu „segedínů“ přehršel ale takhle je to zas trochu jinak.