Segedín hoďtotam

41
- reklama -

Suroviny
4 porce

2 cibule
2 lžíce sádla
20 dkg slaniny či špeku
500 g vepřového plecka
mletá paprika
2 bobkové listy
4 kuličky nového koření
300 g bílého kysaného zelí
sůl
pepř
1 kostka Masoxu
1 litr horké vody
hladká mouka
voda

Postup přípravy receptu

  1. Na rozpáleném oleji nejdřív osmažíme slaninu (či špek, dle chuti), dokud nepustí co nejvíce tuku.


    Zobrazit celý recept

  2. Poté přihodíme nadrobno nakrájenou cibuli. Když cibulka začne hnědnout, přidáme na kostky nakrájené, osolené a opepřené plecko, necháme zatáhnout, posypeme mletou paprikou, lehce osmahneme a zalijeme horkou vodou.

  3. Přidáme zelí, nové koření, bobkový list a necháme asi 45-60 minut vařit, jen občas promíchneme.

  4. Poté vyjmeme nové koření a bobkový list, zahustíme hladkou moukou rozmíchanou ve studené vodě a necháme ještě probublat.
    Podáváme s knedlíkem.

Poznámka od kuchařky

Několik poznámek:

a) receptů na segedín je tu hodně a jsou téměř všechny stejné, ale zároveň se v něčem vždy drobně liší. Tohle je náš způsob- jak jsem napsala hoďtotam- protože dávám zelí už na začátku (máme ho radši hodně měkké) a pak se o to tu hodinku prakticky nestarám.

b) nemusím asi říkat, ale přece jenom- když přisypeme papriku, jen lehce osmahneme, jinak paprika zhořkne

c) zelí BEZ NÁLEVU

d) někdo přidává smetanu. proti gustu žádný dišputát, ale podle mě tam prostě nemá co dělat- do normálního guláše se taky nedává

e) je lepší, když guláš zůstane tekutější, netřeba zahušťovat až do mrtva- vypadá to potom, jako by to už někdo jednou jedl 🙂

Jinak dobrou chuť, vyzkoušejte, přidejte fotečku a napište, jak se povedlo 🙂