Suroviny
4 porce
- 2 cibule
- 2 lžíce sádla
- 20 dkg slaniny či špeku
- 500 g vepřového plecka
- mletá paprika
- 2 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- 300 g bílého kysaného zelí
- sůl
- pepř
- 1 kostka Masoxu
- 1 litr horké vody
- hladká mouka
- voda
Postup přípravy receptu
-
Na rozpáleném oleji nejdřív osmažíme slaninu (či špek, dle chuti), dokud nepustí co nejvíce tuku.
-
Poté přihodíme nadrobno nakrájenou cibuli. Když cibulka začne hnědnout, přidáme na kostky nakrájené, osolené a opepřené plecko, necháme zatáhnout, posypeme mletou paprikou, lehce osmahneme a zalijeme horkou vodou.
-
Přidáme zelí, nové koření, bobkový list a necháme asi 45-60 minut vařit, jen občas promíchneme.
-
Poté vyjmeme nové koření a bobkový list, zahustíme hladkou moukou rozmíchanou ve studené vodě a necháme ještě probublat.
Podáváme s knedlíkem.
Poznámka od kuchařky
Několik poznámek:
a) receptů na segedín je tu hodně a jsou téměř všechny stejné, ale zároveň se v něčem vždy drobně liší. Tohle je náš způsob- jak jsem napsala hoďtotam- protože dávám zelí už na začátku (máme ho radši hodně měkké) a pak se o to tu hodinku prakticky nestarám.
b) nemusím asi říkat, ale přece jenom- když přisypeme papriku, jen lehce osmahneme, jinak paprika zhořkne
c) zelí BEZ NÁLEVU
d) někdo přidává smetanu. proti gustu žádný dišputát, ale podle mě tam prostě nemá co dělat- do normálního guláše se taky nedává
e) je lepší, když guláš zůstane tekutější, netřeba zahušťovat až do mrtva- vypadá to potom, jako by to už někdo jednou jedl 🙂
Jinak dobrou chuť, vyzkoušejte, přidejte fotečku a napište, jak se povedlo 🙂