Suroviny
- 200 g biga (http://nasavareska.blogspot.sk/2013/08/b-i-g-a.html)
- 100 g špaldovej celozrnnej múky
- 100 g hladkej múky špeciál
- 100 g ražnej celozrnnej múky
- 230 g hladkej múky T650
- 125 g mlieka
- 125 g acidofilné mlieko
- 110 g vody
- 16 g čerstvého droždia
- 3 PL roztopenej masti
- 2 čL cukru
- 2 čL soli
- 1 čL sladenky (alebo zmes: hnedého cukru+ 1/2 lyž. zomletej kávy)
- 2,5 PL semienok (ľan, rasca, slnečnica)
- 3/4 čL chlebového korenia
Postup přípravy receptu
-
Všetky prísady dáme do nádobky domacej pekárne (okrem bigy) a necháme 20 minút miesiť. Potom program prerušíme, pridáme i bigu (musi mať pokojovú teplotu) i semínka lenu, kmínu a slunečnice.
-
Necháme vymísit těsto, ktoré pak vyklopíme na pomoučněný vál. Tam těsto několikrát přeložíme z rohů, sformujeme do bochníku.
-
Vložíme ho do pekáčku nebo jenské mísy vyložené papírem na pečení a posypaném moukou. Zakryjeme ho a necháme odpočívat. Těsto zvěčší objem alespoň 2,5-3 krát.
-
Troubu nastavíme na 230°C, na spodek dáme malý pekáček nebo starý hrnec s vřelou vodou a vložíme pekáč s chlebem. Pečeme asi 15-20 minut, potom snížíme teplotu a dopečeme asi ještě 30 minut.
Poznámka od kuchařky
fotopostup http://nasavareska.blogspot.sk/2013/08/sedliacky-c…