Sedlácký chléb

256
- reklama -

Suroviny

200 g biga (http://nasavareska.blogspot.sk/2013/08/b-i-g-a.html)
100 g špaldovej celozrnnej múky
100 g hladkej múky špeciál
100 g ražnej celozrnnej múky
230 g hladkej múky T650
125 g mlieka
125 g acidofilné mlieko
110 g vody
16 g čerstvého droždia
3 PL roztopenej masti
2 čL cukru
2 čL soli
1 čL sladenky (alebo zmes: hnedého cukru+ 1/2 lyž. zomletej kávy)
2,5 PL semienok (ľan, rasca, slnečnica)
3/4 čL chlebového korenia

Postup přípravy receptu

  1. Všetky prísady dáme do nádobky domacej pekárne (okrem bigy) a necháme 20 minút miesiť. Potom program prerušíme, pridáme i bigu (musi mať pokojovú teplotu) i semínka lenu, kmínu a slunečnice.


    Zobrazit celý recept

  2. Necháme vymísit těsto, ktoré pak vyklopíme na pomoučněný vál. Tam těsto několikrát přeložíme z rohů, sformujeme do bochníku.

  3. Vložíme ho do pekáčku nebo jenské mísy vyložené papírem na pečení a posypaném moukou. Zakryjeme ho a necháme odpočívat. Těsto zvěčší objem alespoň 2,5-3 krát.

  4. Troubu nastavíme na 230°C, na spodek dáme malý pekáček nebo starý hrnec s vřelou vodou a vložíme pekáč s chlebem. Pečeme asi 15-20 minut, potom snížíme teplotu a dopečeme asi ještě 30 minut.