
Suroviny
- 1 kg brambor
- 1 bulva celeru
- 4 menší bulvy červené řepy
- šťáva z půlky citronu
- sůl
- pepř
- 1 majonéza Hellmans light (225 ml)
- jarní cibulka(nemusí být)
- petržel nebo lístky celeru, já použila polníček (někdy nazýván Kozlíček polní)
Postup přípravy receptu
-
Červenou řepu a brambory umyjeme a uvaříme ve slupce.
-
Celer oloupeme, rozkrojíme na půl a uvaříme v neosolené vodě.
-
Po uvaření necháme vychladnout, oloupeme slupky a nakrájíme zeleninu na kostky.
-
Polníček omyjeme a očistíme od kořenů.
-
Ve větší míse smícháme zeleninu a přidáme nakrájenou jarní cibulku a polníček, osolíme, opepříme a přidáme citrónovou šťávu.
-
Vmícháme majonézu, nemusíme dávat celou skleničku.
-
Nakonec vmícháme na kostky nakrájenou červenou řepu. Podle chuti můžeme ještě přidat citrónovou šťávu.
Poznámka od kuchařky
Červená řepa pochází ze Středomoří, ale už naši prapředkové Slované si jí cenili jako pokrmu a zázračného životabudiče. Úžasnou vlastností řepy je přítomnost základních minerálů, které zajišťují optimální chod celého těla. Bojuje proti stresu a špatné náladě a posiluje imunitní systém. A dámy a nadcházející maminky – s řepou se budete cítit jako po návštěvě salónu krásy: dodává pružnost a lesk vlasům, pokožce a nehtům.
Účinky na organismus:
· podporuje peristaltiku střeva, čímž odstraňuje zácpu
· podporuje činnost žaludku a žlučníku
· odstraňuje z těla jedovaté látky
· vytváří vazivové tkáně
· zesiluje stěny cév
· zlepšuje využití bílkovin
· zajišťuje duševní pohodu
· zpevňuje pokožku
· napomáhá při alergiích
· aktivuje tvorbu červených krvinek
· má kladný vliv na revma
· je cenným pomocníkem v boji proti mykózám
Polníček jakožto listová zelenina vyniká bohatostí hořčíku, což je jedna z nejdůležitějších látek proti stresu. Tato salátová zelenina má mladé aromatické listy, které mají oříškovou příchuť. Je biologicky významnější než hlávkový salát a má silné účinky při posilování imunity organismu.Polníček má mnoho vitaminů a minerálních látek- najdeme v něm vitamin A, C, E, železo, hořčík, betakaroten, kyselinu listovou.
Účinky na organismus:
– posiluje srdce
– podporuje krvetvorbu
– zvyšuje výkonnost a vitalitu
– působí protistresově
– aktivuje látkovou přeměnu v buňkách
– posiluje imunitu
– posiluje sliznice









