Sauce picante Louisiana (Pikantní omáčka Louisiana)

462
- reklama -

Suroviny

přiměřené množství olivového oleje
hladké mouky
(1 velká lžíce bylinek:)
petrželka
máta
bazalka
tymián
2 cibule nakrájené
citronová štáva a kůra z 1/2 citrónu
1 čerstvá paprika
2 stonky celeru
2 středně velká rajčata
nasekaná chilli paprička
jarní cibulka na zdobení
2 lžičky Worcester omáčky
rajský protlak
(maso dle libosti):
vepřová panenka
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Na oleji opražíte mouku dozlatova. Přidejte cibuli a vaříte asi 5 minut, mícháte. Přidáte celá rajčata, čili a rajský protlak. Pokud máte kyselejší rajčata, můžete lehce dosladit cukrem.


    Zobrazit celý recept

  2. Zamíchejte a ihned přidejte celer, papriky a citron. Na mírném ohni vařte asi půl hodiny. Přidejte vodu na požadované množství, sůl a pepř dle chuti. Vařte po dobu asi 45 minut.

  3. V posledních 20 minutách vaření přidejte podle vlastních možností či chutí libovolné maso (krevety, kraby, kuřecí prsa či králíka, veverku nebo anebo vačici, jak libo).

  4. Odstavte z plotny a přidejte Worcesterskou omáčku. Na talíři zdobte sekanou jarní cibulkou. Jako příloha opečená bagetka.

Poznámka od kuchařky

Toto jídlo je oblíbené mezi kreoly v Jížních státech USA.

V kreolské kuchyni se setkáme kromě ryb a té nejbohatší nabídky mořských plodů i s jídly z divokých krocanů, kachen, želv, vepřového masa, žabích stehýnek a jiných lahůdek. Ale o tom zase až někdy příště.