Suroviny
48 ks
- 400 g polohrubé mouky
- 150 g másla pokojové teploty
- 1 tvaroh plnotučný (ve vaničce)
- špetka soli
- náplň dle chuti
- mletý mák s višňovým džemem
Postup přípravy receptu
-
Nejprve prosejeme mouku do větší misky, lehce osolíme, přidáme tvaroh, máslo a vše promícháme. Vyndáme na vál nebo podložku a ručně zpracujeme jemné vláčné těsto. Mák (mistička 200 ml) smícháme s višňovým džemem (3-4 lžíce) tak, aby byla náplň dostatečně hustá. Podle sladkosti džemu můžeme přidat cukr, ale není to nutné.
-
Zapneme troubu na 180° C a 2 plechy vyložíme pečícím papírem nebo podložkou na pečení. Těsto rozdělíme na 4 díly, z každého vyválíme čtverec nebo obdélník asi 2 mm silný. Nakrájíme čtverečky o stranách 7 cm. Doprostřed každého čtverečku dáme lžičku náplně, spojíme protilehlé cípy a rohy pak stiskneme k sobě.
-
Uložíme na plech a dáme péct dorůžova. Troubu už po cca 7 minutách hlídáme, někdy jsou hotové dřív..
Ještě teplé pocukrujeme přes sítko moučkovým cukrem s vanilkovou vůní. Necháme vychladnout a podáváme.
Poznámka od kuchařky
S těstem se velmi dobře pracuje, používám ho už přes 40 let také na vánoční cukroví (mušličky – tlamičky) plněné ořechovou náplní. Dá se z něho udělat i závin (3 ks) s jablky, hruškami, mákem nebo tvarohem.