Suroviny
- Těsto:
- 350 g hladké mouky
- 150 g polohrubé mouky
- 1 lžička soli
- 250 ml mléka
- 75 ml oleje
- 70 g másla (hera, lando)
- 1 kostka droždí
- 1 lžička cukru (do kvásku)
- 1 celé vejce
- 1 žloutek
- 3 lžíce cukru
Postup přípravy receptu
-
Uděláme si kvásek. Do vlažného mléka s lžičkou cukru nalijeme rozpuštěné máslo. Do mísy s moukou, cukrem, solí, mlékem a vejci nalijeme kvásek. Promícháme a přidáme vlahé máslo smíchané s olejem a vypracujeme krásné těsto, které nemusíme nechávat kynout a hned s ním můžeme pracovat.
-
Na šátečky si těsto rozdělíme na půl. Jednu polovinu vyválíme do čtverce a rozdělíme na 16 dílů, které rozložíme na plech vymazaný máslem. Pomažeme marmeládu a překládáme růžky tak, aby nemohla marmeláda vytéct. Roh, který vznikne, než ho přeložíme, zastrčíme dovnitř, aby byl výš nad plechem ,a tak jedeme zleva doprava.
-
Poté necháme trochu vykynout, potřeme vajíčkem a dáme do rozehřáté trouby. Pečeme na asi 180°C dorůžova.
Poznámka od kuchařky
Tento recept na těsto mi dala sousedka, tak jsem ho musel zkusit a je moc dobrý, vypadá těsto řídké, ale je akorát ani se před válením nemusí podsypat moukou, nepřilepí se. Vždy se stane, že z některého šátečku vyteče trochu marmelády, jen to zasyčí, ale to nevadí.