Sametová rajská omáčka

61
- reklama -

Suroviny
4 – 5 porcí

3 lžíce oleje
1 velká cibule
mrkev
celer
petržel
pár kuliček nového koření
celého pepře
několik lístků bobkového listu
2 velké konzervy loupaných rajčat
2 malé rajčatové protlaky
ostrý kečup
ocet (nebo citr. šťáva)
cukr
sůl
hladká mouka
2 smetany ke šlehání

Postup přípravy receptu

  1. Rozpálíme olej, na to dáme nahrubo nakrájenou cibuli, k tomu nové koření, celý pepř a bobkový list. Koření kromě listu necháme vyvařit v kovovém vajíčku na čaj, odpadá pak pracné lovení z omáčky. Přihodíme kořenovou zeleninu, loupaná propasírovaná rajčata a protlak. Osolíme, osladíme, trochu octa.

  2. Dusíme, dokud se vše nerozpadne, občas můžeme podlít. Vyndáme koření i bobkové listy a vše komplet rozmixujeme. Přecedíme. Čistou omáčku zahustíme hladkou moukou ve vodě a necháme ještě povařit.

  3. Znovu můžeme dochutit ostrým kečupem, sůl, cukr, může být i maggi. A nakonec to hlavní – do hotové omáčku zamícháme smetanu ke šlehání. Podáváme s nejlépe domácím houskovým knedlíkem.

Poznámka od kuchařky

Omáčku můžeme, ale nemusíme závěrečně přecedit, já to dělám spíše jen pro jistotu, máme rádi 100% hladkou strukturu. To samé platí pro zahuštění moukou – nemusí být, díky zelenině je omáčka hustá i tak – záleží na preferenci strávníků.