
Suroviny
- Velká hrst listové petržele
- 2 plátky bílého (třeba toustového) chleba
- 1 vejce vařené natvrdo
- 1 stroužek česneku
- lžíce kaparů
- 3 ančovičky (sardelky)
- trošku červeného vinného octa nebo bílého vinného octa nebo citronové šťávy
- olivový olej
Postup přípravy receptu
-
Bílý chléb zbavíme kůrky, nakrájíme na kostky a zvlhčíme octem – rozumně.
-
Petrželku, kapary, česnek a ančovičky nadrobno nasekáme a v hmoždíři nebo pro urychlení mixérem rozmělníme dohromady s olejem, navlhčeným chlebem a vařeným vaječným žloutkem. Přimlouvám se za ten hmoždíř.
-
Salsu verde můžeme připravit den předem a uchovat v chladničce, kde se dobře rozleží, ale podává se v POKOJOVÉ teplotě. Já už jsem nesolila, protože kapary i ančovičky jsou dost slané, ale vy si klidně přisolte mořskou solí dle chuti. Žádná z chutí nesmí příliš vyčnívat, výsledek musí být vyvážený.
-
Salsa verde má mnoho variací. K tmavému masu se hodí ten červený vinný ocet, k rybám zase citronová šťáva.
Vaječný bílek můžete nasekat a vmíchat na závěr, tvoří zajímavou mozaiku. Nebo můžete salsu verde naservírovat ve vydlabaných bílcích.
Poznámka od kuchařky
Salsa verde je italská „zelená omáčka“, vyrobená z bylinek a dalších dobrot, která výborně doplní jakékoliv (nejlépe vařené) maso. Její kolébkou je právě Piemonte, odtud se rozšířila a cestou nabrala několik možností variací, ostatně jako každý dobrý recept 😉
Zdroj: kamarádka 🙂