Salsa verde z oblasti Piemonte

61
- reklama -

Suroviny

Velká hrst listové petržele
2 plátky bílého (třeba toustového) chleba
1 vejce vařené natvrdo
1 stroužek česneku
lžíce kaparů
3 ančovičky (sardelky)
trošku červeného vinného octa nebo bílého vinného octa nebo citronové šťávy
olivový olej

Postup přípravy receptu

  1. Bílý chléb zbavíme kůrky, nakrájíme na kostky a zvlhčíme octem – rozumně.

  2. Petrželku, kapary, česnek a ančovičky nadrobno nasekáme a v hmoždíři nebo pro urychlení mixérem rozmělníme dohromady s olejem, navlhčeným chlebem a vařeným vaječným žloutkem. Přimlouvám se za ten hmoždíř.

  3. Salsu verde můžeme připravit den předem a uchovat v chladničce, kde se dobře rozleží, ale podává se v POKOJOVÉ teplotě. Já už jsem nesolila, protože kapary i ančovičky jsou dost slané, ale vy si klidně přisolte mořskou solí dle chuti. Žádná z chutí nesmí příliš vyčnívat, výsledek musí být vyvážený.

  4. Salsa verde má mnoho variací. K tmavému masu se hodí ten červený vinný ocet, k rybám zase citronová šťáva.
    Vaječný bílek můžete nasekat a vmíchat na závěr, tvoří zajímavou mozaiku. Nebo můžete salsu verde naservírovat ve vydlabaných bílcích.

Poznámka od kuchařky

Salsa verde je italská „zelená omáčka“, vyrobená z bylinek a dalších dobrot, která výborně doplní jakékoliv (nejlépe vařené) maso. Její kolébkou je právě Piemonte, odtud se rozšířila a cestou nabrala několik možností variací, ostatně jako každý dobrý recept 😉

Zdroj: kamarádka 🙂