
Suroviny
4-5 porcí
- 4 vetší bílé oloupané vodnice (jsou křehčí)
- 1 velkou mrkev
- 1/2 žluté papriky
- 1/2 červené papriky
- hrst medvědího česneku
- 1 jarní cibulka
- kvalitní balsamico ocet (nasládlý, červený)
- olivový olej
- koření na bylinkové máslo
- špetka tymiánu
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 3 lžíce 30% smetany pro zjemnění
Postup přípravy receptu
-
Jarní cibulku nasekáme a vložíme do mísy s dvěmi lžícemi červeného balsamica, špetkou soli a kořením. Zakápneme 2 lžícemi oleje.
-
Papriky nakrájíme na nudličky, medvědí česnek na tenké proužky, vodnici a mrkev nastrouháme na velkých slzách.
-
V míse zamícháme (zespoda nahoru), je-li třeba, přisolíme a přelijeme po lžících smetanou, která salát zjemní.
-
Po rozležení je salát šťavnatý a velmi chutný. Podáváme k hlavnímu jídlu, ale i jako samostatné jídlo s chlebem. Může se přidat sýr nastrouhaný na nudličky nebo Feta.
Poznámka od kuchařky
Smetany můžeme dát více, pokud věříme našemu trávicímu ústrojí, že nás nevyšplouchne v nevhodnou chvíli.
Vodnici lze použít všude místo kedluben, nakrájenou na kolečka, dávám ji do zeleninových směsí i do polévky. V zeleninových salátech je úžasná nakrájená na plátky.