Suroviny
- 3 PL olivového oleje
- 3 mladé cukety
- 1 kozí rohy
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- sůl
- pepř (nejlépe citronový)
- Dresink:
- 200 g zakysané smetany
- několik lístků čerstvé máty
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Cukety dobře omyjeme a nakrájíme na půlkolečka asi 0,5 cm silná.
-
Na pánvi rozehřejeme olej, vhodíme cuketu a na prudším ohni restujeme, za velmi častého obracení!
-
Cuketa by neměla pustit vodu, měla by po orestování být lehce opečená, ale ne rozměklá, zkrátka „na skus“. Ještě horkou cuketu přesuneme z pánve do salátové mísy, zakapeme citr. šťávou, osolíme a opeříme.
-
Necháme stát asi 10 minut.
-
Mezitím připravíme dresink: mátu jemně nakrájíme a vmícháme do zakysané smetany.Podle chuti osolíme.
-
Pálivou papriku očistíme, pečlivě ji zbavíme jadérek, nakrájíme na jemná kolečka a přidáme k cuketě.
-
Společně opatrně promícháme a dáme buď vychladit, nebo můžeme podávat i vlažné, v obou případech přelité smetanovým dresinkem. Jako přílohu volíme opečenou bagetku nebo toustový chléb.