
Suroviny
- 500 g pevných rajčat
- menší cuketa žlutá a zelená
- 5 stroužků česneku
- jarní cibulka
- 100 g balkánského sýru
- bazalka
- oregano
- tymián
- Na potření:
- 3 lžíce olivového oleje
- lžíce octu balsamico (měla jsem bílý)
- 1/2 lžičky hnědého cukru
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup přípravy receptu
-
Omyté cukety nakrájíme i se slupkou na 1 cm kolečka a ještě na čtvrtky, nebo půlky podle velikosti. Rajčata taktéž nakrájíme na půlky nebo čtvrtky. Dva stroužky nakrájíme na plátky, zbytek necháme celé. Bílou část cibule na kolečka.
-
Smícháme všechny přísady na potření do hladké směsi. Do pekáčku dáme cukety, cibuli, pokapeme trochou ochuceného oleje a části bylinek Nahoru uložíme rajčata a všechen česnek, i ten celý. Všechno to potřeme olejem, posypeme bylinkami a dáme do vyhřáté trouby na 200 st.
-
Pečeme asi 15 minut (řiďte se zkušeností své trouby). Rajčata musí být změklá a lehce připečená a cuketa křupavá. Během pečení potíráme zbylým olejem. Hotovou směs předěláme na talíř, horkou posypeme kostičkami sýru a zbytkem bylinek.
-
Na talíři zeleninu polijeme vypečenou šťávou. Nepodáváme horké, ale vlažné, aby sýr zvláčněl a bylinky se rozvoněly. K tomu můžeme před koncem přidat do trouby kolečka rohlíků, potřené bylinkovým olejem a opéct. Máme k tomu i přílohu.