Salát z matjesů – starý německý recept (výborný)

173
- reklama -

Suroviny

5-6 matjesů (nebo slanečků, které ale pečlivě očistíme od kostiček)
1 veliká cibule
2-3 sladkokyselé okurky
2 dobře uvařené středně velké mrkve
1 kelímek sladké smetany ke šlehání (nebo kysané smetany)
8-10 kuliček pepře
4 celá nová koření
2 větší bobkové listy

Postup přípravy receptu

  1. Matjesy nakrájíme na menší kousky – nudličky, okurky a mrkev na půlkolečka, cibuli na čtvrtkolečka. Vše v misce důkladně promícháme a spojíme smetanou ke šlehání nebo zakysankou.


    Zobrazit celý recept

  2. Do vhodné nádoby (já používám velkou zavařovací sklenici) na dno vložíme polovinu koření, na to dáme polovinu promíchaného salátu, pak zbylé koření a druhou půlku salátu. Necháme několik dní uležet v lednici (nejméně 48 hodin).

Poznámka od kuchařky

Komu se nezdá šlehačka nebo zakysanka do rybího salátu vhodná, ujišťuji, že to právě dělá z tohoto salátku náramnou lahůdku. Někdy přidávám i na jemné nudličky nakrájenou půlku (oloupaného) jablka. Přeji dobrou chuť.