Salát z matjesů – starý německý recept (výborný)

194
- reklama -

Suroviny

5-6 matjesů (nebo slanečků, které ale pečlivě očistíme od kostiček)
1 veliká cibule
2-3 sladkokyselé okurky
2 dobře uvařené středně velké mrkve
1 kelímek sladké smetany ke šlehání (nebo kysané smetany)
8-10 kuliček pepře
4 celá nová koření
2 větší bobkové listy

Postup přípravy receptu

  1. Matjesy nakrájíme na menší kousky – nudličky, okurky a mrkev na půlkolečka, cibuli na čtvrtkolečka. Vše v misce důkladně promícháme a spojíme smetanou ke šlehání nebo zakysankou.

  2. Do vhodné nádoby (já používám velkou zavařovací sklenici) na dno vložíme polovinu koření, na to dáme polovinu promíchaného salátu, pak zbylé koření a druhou půlku salátu. Necháme několik dní uležet v lednici (nejméně 48 hodin).

Poznámka od kuchařky

Komu se nezdá šlehačka nebo zakysanka do rybího salátu vhodná, ujišťuji, že to právě dělá z tohoto salátku náramnou lahůdku. Někdy přidávám i na jemné nudličky nakrájenou půlku (oloupaného) jablka. Přeji dobrou chuť.