Suroviny
dle množství surovin
- 1/2 kg kysaného zelí (1 sáček)
- 3-4 vařené brambory ve slupce, vystydlé (můžou být i oloupané z předešlého vaření)
- 1-2 cibule podle chuti a velikosti cibule
- 2-4 naložené okurky dle chuti a velikosti
- 1-2 jablka oloupaná a nahrubo nastrouhaná
- kmín (pokud není kysané zelí již s kmínem)
- sůl podle chuti (pozor, kysané zelí bývá dost slané! )
- mletý pepř dle chuti
- olej podle chuti (nemusí být olivový)
Postup přípravy receptu
-
Sáčku kysaného zelí (500 g) ukrojím růžek, nálev vymačkám do nádobky a uschovám. Sáček rozříznu a zelí překrájím podle potřeby.
-
Do mísy vložím nakrájené zelí, na půlkolečka nakrájenou cibuli (tu pokud možno rozeberu), vařené brambory nakrájím na kostičky nebo použiji „mřížku“, jako na bramborový salát.
-
Na jemno nakrájím naložené okurky. Přidám nahrubo nastrouhaná jablka, opepřím mletým pepřem, přidám kmín, (není-li již v kysaném zelí), hojně zakapu olejem, promíchám a popřípadě dosolím.
-
Je-li to hodně kyselé, možno přisladit trochou cukru, případně zalít trochou nálevu z okurek. Podle chuti. Dám vychladit a proležet do lednice.
-
V lednici vydrží nejméně týden, pokud se dřív nesní. Lze ho také uchovat v zavařovací sklenici s twist. víčkem.
-
Hodí se k vařenému či pečenému masu, prejtu, jitrnicím nebo jen tak.
Poznámka od kuchařky
Jedná se původně o ukrajinský (ruský recept), je to levné a v případě použití domácího kysaného zelí je to vitaminová bomba s vitamínem C. U kupovaného kysaného zelí si s tím vitamínem C nejsem až tolik jistý.
Navíc je to málo kalorické, možno skoro beztrestně mlsat třeba u televize.
A je to hodně zdravé. Nejen pro vitamin C, ale i pro obsažené velké množství vlákniny pro dobré zažívání. Pouze mírně nadýmá.