Salát z kysaného zelí 2

174
- reklama -

Suroviny
dle množství surovin

1/2 kg kysaného zelí (1 sáček)
3-4 vařené brambory ve slupce, vystydlé (můžou být i oloupané z předešlého vaření)
1-2 cibule podle chuti a velikosti cibule
2-4 naložené okurky dle chuti a velikosti
1-2 jablka oloupaná a nahrubo nastrouhaná
kmín (pokud není kysané zelí již s kmínem)
sůl podle chuti (pozor, kysané zelí bývá dost slané! )
mletý pepř dle chuti
olej podle chuti (nemusí být olivový)

Postup přípravy receptu

  1. Sáčku kysaného zelí (500 g) ukrojím růžek, nálev vymačkám do nádobky a uschovám. Sáček rozříznu a zelí překrájím podle potřeby.


    Zobrazit celý recept

  2. Do mísy vložím nakrájené zelí, na půlkolečka nakrájenou cibuli (tu pokud možno rozeberu), vařené brambory nakrájím na kostičky nebo použiji „mřížku“, jako na bramborový salát.

  3. Na jemno nakrájím naložené okurky. Přidám nahrubo nastrouhaná jablka, opepřím mletým pepřem, přidám kmín, (není-li již v kysaném zelí), hojně zakapu olejem, promíchám a popřípadě dosolím.

  4. Je-li to hodně kyselé, možno přisladit trochou cukru, případně zalít trochou nálevu z okurek. Podle chuti. Dám vychladit a proležet do lednice.

  5. V lednici vydrží nejméně týden, pokud se dřív nesní. Lze ho také uchovat v zavařovací sklenici s twist. víčkem.

  6. Hodí se k vařenému či pečenému masu, prejtu, jitrnicím nebo jen tak.

Poznámka od kuchařky

Jedná se původně o ukrajinský (ruský recept), je to levné a v případě použití domácího kysaného zelí je to vitaminová bomba s vitamínem C. U kupovaného kysaného zelí si s tím vitamínem C nejsem až tolik jistý.

Navíc je to málo kalorické, možno skoro beztrestně mlsat třeba u televize.

A je to hodně zdravé. Nejen pro vitamin C, ale i pro obsažené velké množství vlákniny pro dobré zažívání. Pouze mírně nadýmá.