
Suroviny
2 porce
- 350 g mladé cukety celé i se slupkou
- 150 g slaniny dle vlastního výběru
- 1 velkou cibuli
- 1 lžíci nadrobno nakrájeného kopru
- na zálivku
- 3 lžíce octa
- 1 lžíci cukru krystal nebo krupice
- 1/4 lžičky soli
- špetku mletého pepře
Postup přípravy receptu
-
Očištěnou cibuli nakrájíme na tenké půlměsíčky. Slaninu nakrájíme na drobné kostičky a dáme do rozehřátého kastrolu. Až trošku pustí tuk, přidáme cibuli a necháme restovat do sklovita.
-
Cuketu důkladně umyjeme, osušíme a nakrájíme na půlměsíčky o síle 0,5 cm. Cuketu přidáme do kastrolu a přidáme i všechny suroviny na zálivku. Vše za občasného promíchání dusíme cca 8 minut.
-
Na závěr dáme kopr, podle potřeby dochutíme a necháme alespoň 3 hodiny uležet. Můžeme nechat i přes noc v lednici.
-
Pak je ale zapotřebí nechat na sporáku zatuhlý tuk rozehřát. Podáváme s různou uzeninou, volským okem, nebo jako přílohu ke grilovanému nebo pečenému masu.
Poznámka od kuchařky
Někdo má raději zálivku sladší, někdo kyselejší, proto doporučuji suroviny na zálivku přizpůsobit podle své chuti.
Salát se může připravit i z přerostlejší cukety, kterou musíme oloupat a odstranit semínka. Ale nedoporučuji. Salát už není tak chutný a ani vzhledově nevypadá moc vábně.
Tento salát je u nás velice oblíbený. Stejný jsem nenašla, tak přidávám, snad někomu v tomto teplém počasí příjde k chuti.