
Suroviny
- 1 malá hlávka zelí
- 5 červených řep
- 2 Majolky® poličanky v sáčku (200 gramů celkem – lze užít samozřejmě i jiná oblíbená majonéza)
- 1 malý jogurt
- 1 citron
- sůl
- celý pepř
Postup přípravy receptu
-
Ze zelí odstraníme vrchní ošklivé listy (nevyhazujeme viz poznámky níže), zbytek řádně opláchneme, rozčtvrtíme a nastrouháme (v celku by nám to moc nešlo). Řepu oloupeme a taktéž nastrouháme. Oboje děláme raději na jemném struhadle, i když u zelí pečliví krouhači mohou klidně a radostně krouhat.
-
Obě suroviny dáme do mísy, přidáme majolky, jogurt, řádně prosolíme a opepříme čerstvě nadrceným pepřem a velmi pečlivě promícháme. Na konec jen podle chuti okyselíme a případně ještě osolíme a opepříme.
-
Před podáváním dáme na chvíli odstát, aby se nám dobře spojily všechny chuti.
Poznámka od kuchařky
Salát rozhodně nepatří k největším ozdobám talířů, prostě taková načervenalá směs. Ale je to přímo koncentrát zdraví, viz. červená řepa http://www.prostezdravi.cz/cervena-repa-jeji-pozit… a zelí http://www.ireceptar.cz/zdravi/stare-dobre-zeli-ze…. Jogurt je jasný a majonéza, kterou se občas straší je ve skutečnosti hlavně … rostlinný olej čili tolik potřebné omega 3 kyseliny.
A co ty listy zmíněné na začátku? No většinou lidi ty ošklivé vyhazují, ale je možné je použít docela úspěšně na různé zábaly a obklady na bolavé klouby, křečové žíly, špatně se hojící rány a nebo dokonce na hemeroidy.