Suroviny
- hrst vlašských ořechů nakrájených nahrubo
- 2 jablka (kyselejší – oloupaná a nakrájená na větší kostky)
- šálek (rozpůlených kuliček) červeného hroznového vína
- 1 řapík celeru pokrájeného nadrobno
- 1/2 šálku strouhaného kokosu
- 2 vrchovaté lžíce tučného bílého jogurtu
- 1 vrchovatá lžíce dobré majonezy
- šťáva a kůra z 1/2 citronu
- 2 lžíce hnědého cukru
- špetka soli
- špetka kayenského pepře
Postup přípravy receptu
-
Vlašské ořechy lehce opražíme na suché pánvi, až lehce zhnědnou – pozor, nepřežeňte, rychle se pálí a hořknou.
-
Jablka, víno, celer a kokos dáme do mísy a přidáme zchladlé ořechy.
-
Zalijeme zálivkou, kterou připravíme smícháním jogurtu, majonezy, kůry a šťávy z citronu, cukru, soli a pepře. Lehce promícháme a necháme vychladit.
-
Řapíkatý celer nenahrazujte celerem bulvovým. Oba sice mají charakteristické celerové aroma, ale bulvový celer nemůže nahradit šťavnatost a křupavost celeru řapíkatého.
Poznámka od kuchařky
Salát poprvé připravil v roce 1893 maître d’hôtel ve Waldorf Astroria v New Yorku City – Oscar Tschirky. V původním receptu byl jenom celer, červená jablka a majonéza. Postupem času se přidaly ořechy, někdo dává i hroznové víno, část majonézy se nahrazuje jogurtem.
Ačkoliv Oscar Tschirky, který byl pracovníkem hotelu, je všeobecně považován za vynálezce receptu, stále přetrvávají určité spory o jeho vzniku. Oscar Tschirky ostatně prohlašoval, že více jídel připravovaných v hotelu Waldorf pochází z jeho receptů (např. Benediktská vejce). Alternativní teorie tvrdí, že recept byl vytvořen v rámci speciálního waldorfského obědového systému, řetězce jídelen pro obědy, které zahájily svůj provoz ve dvacátých letech 20.stol, jehož logem bylo právě jablko.