
Suroviny
1 porce
- 1 kolečko salámu o průměru cca 9-10 cm,o síle 2 cm (hodí se i kulatá šunka)
- 1/2 malé cibule
- 1/4 lžičky drceného kmínu
- 1 lžička nasekané zelené petrželky
- malý kousek sýra s modrou plísní (použila jsem Nivu)
- 1 vejce
- 1 lžíce oleje
- 1 lžička oleje na orestování náplně
- malinký oříšek másla na šťávu
- kousek barevné papriky na chuť i ozdobu
Postup přípravy receptu
-
Uprostřed salámu vykrojíme větším, kulatým vykrajovátkem na cukroví otvor.
-
Vykrojený kus salámu nakrájíme na hodně drobné kostičky a nadrobno nakrájíme také cibuli. Nakrájené suroviny dáme společně s drceným kmínem orestovat na malou pánvičku.
-
Vejce rozklepneme a velice opatrně oddělíme žloutek od bílku.
-
Žloutek necháme ve skořápce. Bílek přidáme k salámu s cibulí, promícháme a necháme srazit.
-
Ze sýra odkrojíme pár tenkých kousků. Zbytek mezi prsty rozdrobíme, společně s petrželkou přidáme k orestovanému salámu s bílkem a promícháme.
-
Kolečko salámu dáme na pánev s rozehřátým olejem a osmažíme z jedné strany.
-
Poté odstavíme ze sporáku, salám otočíme a vykrojený otvor naplníme směsí. Lžičkou do náplně vytvarujeme důlek, do kterého opatrně ze skořápky přemístíme žloutek.
-
Po okrajích salámu rozložíme na tenké plátečky nakrájenou papriku a kousky nakrájeného sýra.
-
Pánev dáme znova na sporák, salám podlijeme 3 lžícemi vody a pod pokličkou necháme cca 2-3 minuty zatáhnout žloutek.
-
Zarovnanou obracečkou hotové jídlo přemístíme na talíř. Do výpeku dáme oříšek másla a necháme prudce rozpustit.
-
Šťávou přelijeme salám, zlehka natrhneme žloutek a podáváme s čerstvým pečivem.
Poznámka od kuchařky
Možná se to podle postupu práce bude někomu zdát složité, ale nedejte na první dojem. Je to vážně otázka 15 minut.
Chtěla jsem přidat fotku k některému hotovému pokrmu. Věděla jsem, že jsem tady už kdysi dávno něco takového bodíkovala, ale zapomněla jsem si rcp uložit.
Dnes jsem rcp našla, ale protože jsou oba podobné jen dírou v uzenině a vejcem:-) tak vkládám tuto dobrůtku samostatně a ty zbývající do podobných.