Suroviny
36 ks
- Na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 1-1,3 lžičky soli
- 1 lžíce krupicového cukru
- 220-230 ml (g) mléka-dle potřeby
- 70 g sádla
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 24 g čerstvého droždí
- Na povrch:
- 1 žloutek
- hrubozrnná sůl
- kmín, celý mák nebo i sezam
Postup přípravy receptu
-
Běžným způsobem zaděláme kynuté těsto. Nejlépe to půjde v domácí pekárně, kde jako první dáme do nádoby vlažné mléko, rozpuštěné, ale vlahé sádlo, vejce a žloutek. Pak přidáme prosetou mouku smíchanou se solí, nahoru cukr a rozdrobené droždí. Zvolíme program Těsto.
-
Vykynuté těsto dáme na lehce pomoučený vál, rozdělíme ho na tři stejné díly. Každý díl zpracujeme do bochánku. Po mírném nakynutí rozválíme do kruhu a kolečkem na pizzu rozdělíme na 12 kousků, které smotáme do tvaru rohlíčků (viz foto). Rohlíčky uložíme na plech s teflonovou fólií nebo papírem na pečení. Překryjeme utěrkou a necháme vykynoout.
-
Vykynuté rohlíčky potřeme rozšlehaným žloutkem a lehce posypeme hrubozrnnou solí a kmínem, případně mákem nebo sezamem.
-
Vložíme do trouby předhřáté na 220°C a upečeme. Orientační čas cca 8-10 minut.
Poznámka od kuchařky
Jak na kynuté těsto bez domácí pekárny: https://www.toprecepty.cz/recept/24963-jak-na-vyro…
Inspirací mi byl jeden recept ze starší kuchařky, ale pozměnila jsem ho.
Rohlíčky jsou měkké, nadýchané a jsou vláčné i druhý den. Tím, že jsou malinké, daly by se použít i jako banketní pečivo. Ale klasické banketky jsou zase jiné, z jiného těsta.
Žloutkem se může povrch potřít a posypat i před kynutím. Ale už nelze překrýt utěrkou.
Množství soli v těstě je nižší,než se běžně na toto množství mouky dává, jelikož se ještě rohlíčky sypou solí na povrchu.