Sádlové mini rohlíčky

85
- reklama -

Suroviny
36 ks

Na těsto:
500 g hladké mouky
1-1,3 lžičky soli
1 lžíce krupicového cukru
220-230 ml (g) mléka-dle potřeby
70 g sádla
1 vejce
1 žloutek
24 g čerstvého droždí
Na povrch:
1 žloutek
hrubozrnná sůl
kmín, celý mák nebo i sezam

Postup přípravy receptu

  1. Běžným způsobem zaděláme kynuté těsto. Nejlépe to půjde v domácí pekárně, kde jako první dáme do nádoby vlažné mléko, rozpuštěné, ale vlahé sádlo, vejce a žloutek. Pak přidáme prosetou mouku smíchanou se solí, nahoru cukr a rozdrobené droždí. Zvolíme program Těsto.


    Zobrazit celý recept

  2. Vykynuté těsto dáme na lehce pomoučený vál, rozdělíme ho na tři stejné díly. Každý díl zpracujeme do bochánku. Po mírném nakynutí rozválíme do kruhu a kolečkem na pizzu rozdělíme na 12 kousků, které smotáme do tvaru rohlíčků (viz foto). Rohlíčky uložíme na plech s teflonovou fólií nebo papírem na pečení. Překryjeme utěrkou a necháme vykynoout.

  3. Vykynuté rohlíčky potřeme rozšlehaným žloutkem a lehce posypeme hrubozrnnou solí a kmínem, případně mákem nebo sezamem.

  4. Vložíme do trouby předhřáté na 220°C a upečeme. Orientační čas cca 8-10 minut.

Poznámka od kuchařky

Jak na kynuté těsto bez domácí pekárny: https://www.toprecepty.cz/recept/24963-jak-na-vyro…

Inspirací mi byl jeden recept ze starší kuchařky, ale pozměnila jsem ho.

Rohlíčky jsou měkké, nadýchané a jsou vláčné i druhý den. Tím, že jsou malinké, daly by se použít i jako banketní pečivo. Ale klasické banketky jsou zase jiné, z jiného těsta.

Žloutkem se může povrch potřít a posypat i před kynutím. Ale už nelze překrýt utěrkou.

Množství soli v těstě je nižší,než se běžně na toto množství mouky dává, jelikož se ještě rohlíčky sypou solí na povrchu.