Suroviny
- 150 g změklého másla
- 150 g moučkového cukru (lze méně, koláč je dost sladký)
- 3 vejce ušlehaná
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 150 g hladké mouky
- 1 balíček prášku do pečiva
- špetka soli
- 2 lžíce mléka
- kakao
- marmeláda (nejlépe meruňková)
- marcipán
Postup přípravy receptu
-
Předehřejte troubu na 180°C. Vymažte a vysypte dvě obdélníkové formy na pečení. Nemáte-li dvě formy, udělejte těsto z dvojité dávky a použijte pekáč s vyšším okrajem, který rozdělíte na podlouhlé poloviny pomocí alobalu, z něhož do pekáče vytvoříte “zarážku” jako hranaté písmeno “Z” (viz fotky).
-
Ušlehejte máslo, cukr, vejce, vanilkový extract, mouku prosátou s kypřícím práškem a špetkou soli a mléko dokud není těsto hladké (bude dost hutné, ne jako lité těsto). Rozdělte na dvě části a do jedné vmíchejte kakao a obarvěte těsto na hnědo.
-
Naneste těsta do formy, zarovnejte povrch, a pečte 25–30 minut. Nechte 5 minut zchladnout, pak vyjměte z formy a nechte úplně vychladnout.
-
Po vychladnutí seřízněte vršky obou kourpusů do rovna, položte oba upečené korpusy na sebe a ořízněte ostatní strany tak, aby byly korpusy stejně velké. Poté přeřízněte korpusy (stále na sobě) podélně na půlky (viz fotky).
-
Vyválejte marcipán tak, aby se do něj daly korpusy zabalit. Potřete korpusy po všech stranách marmeládou a narovnejte na sebe tak, že vespod bude jeden světlý a jeden tmavý korpus, a na tmavém bude světlý a naopak. Tím vytvoříte šachovnici.
-
Obalte koláč marcipánem (bude ho držet pohromadě) a dejte do lednice ztuhnout. Pak krájejte pilkovým nožem na plátky.
Poznámka od kuchařky
Toto je variace tzv. Battenberg cake http://britishfood.about.com/od/adrecipes/r/battenbergcake.htm),
který je v Anglii často podáván s odpoledním čajem. V originál receptu se těsto barví na růžovo barvami na jídlo, ale protože se snažím vyhýbat chemii v jídle, použila jsem kakao.
Jinak se mi zdá, že nejtěžší je na tomhle koláči
1) ne…at ho najednou
a 2) vyválet ten marcipán na tak velký kus, aby se do něj dal koláč zabalit. To je jako půl hodiny v posilovně 🙂