
Suroviny
- 130 g hořké čokolády
- 135 g změklého másla
- 150 g moučkového cukru
- 6 velkých vajec pokojové teploty (žloutky a bílky zvlášť)
- špetka soli
- 20 g vanilkový cukr (ne vanilinový)
- 100 g krystalového cukru
- 125 g polohrubé mouky
- máslo a hrubá mouka na vysypání formy
- meruňková marmeláda
- 2 lžíce rumu
- 250 g hořké čokolády
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce másla
Postup přípravy receptu
-
Čokoládu nalámeme do misky a rozpustíme ve vodní lázni, za stálého míchání necháme vychladit.
-
Máslo vyšleháme do pěny s moučkovým cukrem. Po jednom zašleháme žloutky.
-
Nakonec přilijeme zvolna čokoládu, pořád šleháme.
-
Z bílků, soli, krystalového cukru a vanilkového cukru vyšleháme sníh. Opatrně ho po částech vmícháme do těsta.
-
Nakonec přes sítko proséváme mouku a jemně vmícháváme (opatrnost je na místě, těsto musí zůstat jemné a nadýchané, ideálně to jde postupně, vmíchávat jen stěrkou).
-
Pečeme (vymazaná, vysypaná kulatá forma, cca 22 cm) na 200°C cca 15 minut, pak snížíme teplotu na 180°C a dopečeme ještě cca 30 minut. Necháme úplně vychladnout ve formě.
-
Strunou (nožem) zarovnáme, aby zůstal hezký rovný korpus.
-
Marmeládu s rumem zhruba 3 minuty provaříme za stálého míchání.
-
Propasírujeme přes sítko a celý korpus důkladně potřeme hladkou směsí. Necháme dobře vychladit.
-
Nalámeme čokoládu na malé kousky a přidáme máslo.
-
Smetanu zahřejeme, tak aby se skoro vařila. Nalijeme ji na čokoládu s máslem.
-
Necháme půl minuty stát a pak začneme míchat. Mícháme, dokud není všechna čokoláda rozpuštěná a hladká. Necháme zchladnout (ponořený prst necítí teplo), průběžně promícháváme.
-
Na chladný korpus naléváme polevu, případně roztíráme paletovým nožem.
-
Potřeme i boky dortu. Díky chladnému korpusu poleva rychle tuhne, což umožní vyšší vrstvu polevy.
-
Dort podáváme ideálně až druhý den, s kopečkem ušlehané šlehačky.
Poznámka od kuchařky
Recept je podle apetitonline.cz, tomichutna.cz/sacher-dort-originalni-recept-sachr a několika dalších různých zdrojů. Hledala jsem dlouho a snažila se dostat co nejblíž původnímu, nakolik se podařilo, nechám na každém, kdo zkusí :o)
Ve výsledku by byl dort něco vyšší (o cca 1-2 cm), já odlévala těsto do malé formy, na minidortík.
Vanilky je třeba jen trochu, ale zabít to vanilínovým cukrem je prostě škoda. Já používám nadrcenou vanilku smíchanou s cukrem – investice není nijak závratná a rozdíl je prostě znát. Stejně jako by byla škoda šetřit na čokoládě…
Co se polevy týče, originál jsem se napodobit ani nepokoušela, zvolila jsem vlastní, osvědčenou, chutnou, dobře se krájí, jen to křupnutí tam prostě není ;o)
Pro přípravu doporučuju vyhradit si dostatek času, dort několikrát chladne a není dobré to uspěchat.
Šlehačku rozhodně není třeba sladit, natož míchat se ztužovačem. Já osobně mám teda raději zakysanou smetanu :o)
A poslední doporučení závěrem – připravte si kus dobré pikantní klobásy, masa nebo něco slaného… ta všudypřítomná sladká vůně čokolády, meruňkové zavařeniny, rumu, vanilky při pečení – to přímo volá po zajedení :o))