Sacher (Sachr dort)

106
- reklama -

Suroviny
10-12 porcí

Korpus:
180 g alespoň 65% čokolády
140 g másla
160 g cukru krupice (nebo Korunní na pečení)
10 vajec (10 bílků a 8 žloutků)
120 g hladké mouky
Navrch:
meruňková marmeláda – asi 4 lžíce
Poleva:
200 g čokolády na vaření
4-6 lžic smetany ke šlehání

Postup přípravy receptu

  1. Čokoládu do korpusu rozlámeme, přidáme k ní 2-3 lžíce vody a rozpustíme nad vodní lázní.


    Zobrazit celý recept

  2. Změklé máslo utřeme do pěny s cukrem, postupně zašleháme žloutky jeden po druhém a rozpuštěnou vlažnou čokoládu.

  3. Bílky ušleháme hodně dotuha a s prosátou moukou postupně vmícháme do těsta.

  4. Formu průměr 26 cm vymazanou a vysypanou naplníme těstem a pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 20 minut, pak teplotu snížíme na 150°C a dopečeme. Na špejli po vytažení nesmí nic ulpět.

  5. Korpus opatrně vyklopíme z formy vrchem dolů, aby se srovnal a necháme zchladnout. Pak ho potřeme prolisovanou marmeládou – vršek a boky.

  6. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu na vaření, po lžících vmícháme horkou smetanu, vymícháme do hladka a polijeme korpus. Necháme ztuhnout. Tato poleva se dobře krájí.

Poznámka od kuchařky

Zjistila jsem, že tu jsou různé napodobeniny Sacheru (originální recept je přísně chráněný), i recepty, které mají se Sacherem společný jen název, ale tento tu není. Do Sacheru nepatří ani kakao (jen kvalitní čokoláda), ani prášek do pečiva, ani jiná než meruňková marmeláda 😉

Nemáme rádi ušlehanou šlehačku, podávala jsem bez ní.

Zdroj: M. Kaltenbachová – Moučníky