Suroviny
10-12 porcí
- Korpus:
- 180 g alespoň 65% čokolády
- 140 g másla
- 160 g cukru krupice (nebo Korunní na pečení)
- 10 vajec (10 bílků a 8 žloutků)
- 120 g hladké mouky
- Navrch:
- meruňková marmeláda – asi 4 lžíce
- Poleva:
- 200 g čokolády na vaření
- 4-6 lžic smetany ke šlehání
Postup přípravy receptu
-
Čokoládu do korpusu rozlámeme, přidáme k ní 2-3 lžíce vody a rozpustíme nad vodní lázní.
-
Změklé máslo utřeme do pěny s cukrem, postupně zašleháme žloutky jeden po druhém a rozpuštěnou vlažnou čokoládu.
-
Bílky ušleháme hodně dotuha a s prosátou moukou postupně vmícháme do těsta.
-
Formu průměr 26 cm vymazanou a vysypanou naplníme těstem a pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 20 minut, pak teplotu snížíme na 150°C a dopečeme. Na špejli po vytažení nesmí nic ulpět.
-
Korpus opatrně vyklopíme z formy vrchem dolů, aby se srovnal a necháme zchladnout. Pak ho potřeme prolisovanou marmeládou – vršek a boky.
-
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu na vaření, po lžících vmícháme horkou smetanu, vymícháme do hladka a polijeme korpus. Necháme ztuhnout. Tato poleva se dobře krájí.
Poznámka od kuchařky
Zjistila jsem, že tu jsou různé napodobeniny Sacheru (originální recept je přísně chráněný), i recepty, které mají se Sacherem společný jen název, ale tento tu není. Do Sacheru nepatří ani kakao (jen kvalitní čokoláda), ani prášek do pečiva, ani jiná než meruňková marmeláda 😉
Nemáme rádi ušlehanou šlehačku, podávala jsem bez ní.
Zdroj: M. Kaltenbachová – Moučníky