
Suroviny
- 130 g hořké čokolády
- 100 g strouhanky
- 8 bílků
- 7 žloutků
- 250 g cukru krupice
- 200 g másla nebo hery
- 60 g hladké mouky
- 40 g kakaa v prášku
- čokoláda
- máslo na polevu (nebo hotová tmavá poleva)
- asi 200 g meruňkové marmelády (podle potřeby)
Postup přípravy receptu
-
Nalámeme čokoládu do misky a přidáme máslo, vložíme do mikrovlnky a rozpustíme, pořádně promícháme a necháme zchladnout.
-
Do dvou misek rozdělíme bílky a žloutky a do každé přisypeme poloviční množství cukru. Nejprve vyšleháme sníh z bílků dotuha a potom žloutky s cukrem do pěny.
-
Ve třetí misce promícháme strouhanku, kakao a hladkou mouku.
-
Vymažeme formu na dorty průměr 26 cm a předehřejeme troubu asi na 170 °C.
-
Do pěny ze žloutků a cukru přilijeme částečně zchladlou směs másla a čokolády. Promícháme.
-
Přisypeme směs strouhanky, kakaa a mouky a opět pořádně promícháme. Nakonec zlehka vmícháme sníh.
-
Těsto dáme do formy a upečeme asi tak 60 minut. Zkouším špejlí, čas je jen orientační.
Korpus musí úplně zchladnout, pak ho prořízneme režnou nití (prořezávám dvakrát) -
Meruňkovou marmeládu dáme do hlubokého talíře a ohřejeme v mikrovlnce a teplé rozetřeme do všech vrstev dortu i po povrchu a okrajích.
-
Nakonec potáhneme čokoládovou polevou a necháme do druhého dne uležet v chladu.
Poznámka od kuchařky
zdroj www.prozeny.cz, foto
pracnější, ale vynikající, pekla jsem ho už po třetí