Sacher dort

84
- reklama -

Suroviny

130 g hořké čokolády
100 g strouhanky
8 bílků
7 žloutků
250 g cukru krupice
200 g másla nebo hery
60 g hladké mouky
40 g kakaa v prášku
čokoláda
máslo na polevu (nebo hotová tmavá poleva)
asi 200 g meruňkové marmelády (podle potřeby)

Postup přípravy receptu

  1. Nalámeme čokoládu do misky a přidáme máslo, vložíme do mikrovlnky a rozpustíme, pořádně promícháme a necháme zchladnout.

  2. Do dvou misek rozdělíme bílky a žloutky a do každé přisypeme poloviční množství cukru. Nejprve vyšleháme sníh z bílků dotuha a potom žloutky s cukrem do pěny.

  3. Ve třetí misce promícháme strouhanku, kakao a hladkou mouku.

  4. Vymažeme formu na dorty průměr 26 cm a předehřejeme troubu asi na 170 °C.

  5. Do pěny ze žloutků a cukru přilijeme částečně zchladlou směs másla a čokolády. Promícháme.

  6. Přisypeme směs strouhanky, kakaa a mouky a opět pořádně promícháme. Nakonec zlehka vmícháme sníh.

  7. Těsto dáme do formy a upečeme asi tak 60 minut. Zkouším špejlí, čas je jen orientační.
    Korpus musí úplně zchladnout, pak ho prořízneme režnou nití (prořezávám dvakrát)

  8. Meruňkovou marmeládu dáme do hlubokého talíře a ohřejeme v mikrovlnce a teplé rozetřeme do všech vrstev dortu i po povrchu a okrajích.

  9. Nakonec potáhneme čokoládovou polevou a necháme do druhého dne uležet v chladu.

Poznámka od kuchařky

zdroj www.prozeny.cz, foto

pracnější, ale vynikající, pekla jsem ho už po třetí