Sabudana kheer (indický dezert z tapiokových perliček)

76
- reklama -

Suroviny

1/2 hrnku tapiokových perliček
2 hrnky vody
2 hrnky (rostlinného) mléka
cukr dle chuti (Indové dávají 6 a víc lžic, já mnohem méně)
1/2 lžičky mletého kardamomu
2 lžíce nasekaných ořechů (kešu, pistácie, lískové…)
špetka šafránu

Postup přípravy receptu

  1. Tapiokové perličky propláchneme a namočíme nejméně na 2 hodiny do studené vody (lze i přes noc).

  2. Namáčecí vodu slijeme, tapioku přendáme do silnostěnného hrnce, zalijeme vodou a mlékem a přivedeme k varu.

  3. Poté stáhneme na nejnižší stupeň, přidáme cukr, kardamom a šafrán a za stálého míchání vaříme, až perličky zprůsvitní a získáme řídkou kašovitou konzistenci (asi 10 minut).

  4. Na závěr vmícháme nasekané ořechy. Podávat můžeme horké, vlažné nebo vychlazené.

Poznámka od kuchařky

Tapioku jsem prvně objevila v německých Drážďanech asi před dvěma lety a přivezla jsem si jí půlkilový balíček na vyzkoušení. Dnes už se rozšířila i u nás (hlavně ve formě Bubble tea). Při trošce štěstí na ni můžete narazit ve vietnamských prodejnách potravin. V Praze je k sehnání v prodejnách U Modrého Slona (Francouzská 3, Vinohrady) a Shalamar Foods (Lipanská 835/3) a na internetu v řadě e-shopů (stačí si vygooglovat „tapioka perly“).

Inspirace:

http://showmethecurry.com/desserts/sabudana-kheer-…

http://www.vegrecipesofindia.com/sabudana-kheer-sa…

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.