Suroviny
- 400 g sushi rýže
- 500 ml voda na rýži
- 50 ml rýžový ocet
- 40 g cukr
- 10 g sůl
- 50 g pražený sezam
- 200 g lososa
- 1 ks avokádo
- 1 ks citrón
- 100 g hroznové víno modré
- zázvor (marinovaný)
- wasabi
- 100 g majonéza
- 1 dl saké
Postup přípravy receptu
-
Rýži rychle a důkladně propereme, scedíme, zalijeme určeným množstvím vody a dáme vařit do hrnce na vaření rýže, nebo dusit do trouby.
-
Na sporáku si připravíme rozvar z octa, soli, cukru a půlky citronu a to tak, že mícháme na teple tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí.
-
Po uvaření rýže ji vyklopíme do vhodné nádoby, nalijeme hotový octový rozvar na rýži a mícháme a zároveň chladíme dokud nedosáhneme teploty těla. Důležité je zrnka oddělovat od sebe opatrně, s lehkostí, aby nám nevznikla kaše.
-
Nakrájíme si lososa, avokádo a vypeckované víno na kousky, přidáme rýži, sezam a lehce vymícháme, dáme na talíř a přeléváme dresingem, který si připravíme z kousku wasabi smíchaného s trochou vody, majonézy a saké. Zdobíme zbylým citronem, marinovaným zázvorem a např. řeřichou nebo kopečkem kaviáru.