Rýžový pudink s mangovou omáčkou

92
- reklama -

Suroviny

200 g rýže
100 g másla
2 lžíce cukru krupice
1 l mléka
1 vanilkový lusk
najemno nastrouhaná kůra s citronu
1 svitek skořicové kůry
6 žloutků
špetka soli
kokosový cukr
Omáčka:
1 zralé mango
1-2 lžíce cukru
trochu citronové šťávy
2 dl vody
špetka solamylu
lžíce smetany

Postup přípravy receptu

  1. Rýži nasypeme do kastrolu a zalijeme vodou tak, aby sahala 2 cm nad rýži. Přivedeme k varu a vaříme 8 minut bez poklice. Rýži scedíme a vrátíme do kastrolu, ale mimo plamen. Přidáme nadrobno nakrájené máslo, cukr a mléko. Rozkrojíme vanilkový lusk a dřeň vyškrábneme do pudinku. Prázdný lusk vložíme do pudinku také. Kastrol opět postavíme na plotnu. Za stálého míchání přivedeme směs k varu a ztlumíme plamen. Do slabě vroucího pudinku přidáme citronovou kůru a pošírujeme ji. Přidáme svitek skořice, za občasného míchání vaříme, až rýže změkne. Pak ji stáhneme z plotny, vyjmeme lusk a skořici. Přidáme žloutky a sůl a metlou dobře ušleháme, až směs zhoustne a vše se spojí. Směs nalijeme do 6 formiček a necháme ztuhnout.


    Zobrazit celý recept

  2. Omáčka.
    Mango oloupeme, škrabkou uděláme několik proužků na ozdobu. Ostatní nakrájíme, rozmixujeme, vlijeme do kastrůlku, přidáme cukr, citronovou šťávu, vodu, špetku solamylu a povaříme, nakonec vmícháme smetanu.
    Omáčka chutná skvěle studená i teplá.
    Na talířek nalijeme omáčku, vyklopíme pudink, posypeme kokosovým cukrem, ozdobíme proužky manga a podáváme.