Suroviny
3-4 porce
- 300 g rýžové mouky
- (měla jsem mouku rýžovou nativní výběrovou)
- 1/2 kl soli
- 3 hrsti rýžových burizonů
- 1 vejce
- 1/2 kostky droždí + špetka cukru
- (já použila tmavý třtinový)
- 1/4 l teplé vody
Postup přípravy receptu
-
Mouku vsypeme do mísy, přidáme burizony a sůl. Promícháme.
-
V sypké směsi vytvoříme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, zalijeme teplou vodou a přisypeme špetku cukru. Necháme 5 minut odpočinout – droždí začne pracovat.
-
Přidáme vejce a směs dobře prohněteme. Necháme kynout asi 20 minut na teplém místě.
-
Vykynutou směs vyklopíme na vál a zpracujeme do dvou válečků – trošku podsypáváme rýžovou moukou, pokud se lepí (já jsem válečky finálně tvarovala mokrýma rukama).
-
Vaříme v osolené vodě asi 5-7 minut z každé strany.
-
Po vyndání z vody klasicky propíchneme vidličkou nebo špejlí. Nakrájíme a podáváme.
Poznámka od kuchařky
Do těsta můžeme také přidat nasekané bylinky.
Knedlík je jednoduchý, bezlepkový, nadýchaný a chutná jako klasický kynutý knedlík.