Rýžový kynutý knedlík s burizony – bez lepku

130
- reklama -

Suroviny
3-4 porce

300 g rýžové mouky
(měla jsem mouku rýžovou nativní výběrovou)
1/2 kl soli
3 hrsti rýžových burizonů
1 vejce
1/2 kostky droždí + špetka cukru
(já použila tmavý třtinový)
1/4 l teplé vody

Postup přípravy receptu

  1. Mouku vsypeme do mísy, přidáme burizony a sůl. Promícháme.


    Zobrazit celý recept

  2. V sypké směsi vytvoříme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, zalijeme teplou vodou a přisypeme špetku cukru. Necháme 5 minut odpočinout – droždí začne pracovat.

  3. Přidáme vejce a směs dobře prohněteme. Necháme kynout asi 20 minut na teplém místě.

  4. Vykynutou směs vyklopíme na vál a zpracujeme do dvou válečků – trošku podsypáváme rýžovou moukou, pokud se lepí (já jsem válečky finálně tvarovala mokrýma rukama).

  5. Vaříme v osolené vodě asi 5-7 minut z každé strany.

  6. Po vyndání z vody klasicky propíchneme vidličkou nebo špejlí. Nakrájíme a podáváme.

Poznámka od kuchařky

Do těsta můžeme také přidat nasekané bylinky.

Knedlík je jednoduchý, bezlepkový, nadýchaný a chutná jako klasický kynutý knedlík.