
Suroviny
- 1 hrnek rýže
- 1 hrnek vody
- 1 hrnek mléka + 0,5 hrnku navíc
- špetka soli
- 2 lžíce libovolné oříškové nebo semínkové mouky Adveni Medical (použila jsem lžíci lískooříškové a lžíci slunečnicové) nebo mleté oříšky či semínka
- 2 lžíce nahrubo nasekaných oříšků a semínek (použila jsem lískové oříšky a slunečnicová semínka)
- cukr dle chuti (cca 3 lžíce)
Postup přípravy receptu
-
Propláchnutou rýži zalijeme vodou a mlékem, přidáme špetku soli a dáme vařit.
-
Přivedeme k varu, stáhneme na nejmenší plamen a bez míchání pod pokličkou dusíme 15 minut.
-
Oříškovou mouku (nebo namleté oříšky) rozmícháme v 0,5 hrnku mléka a vlijeme k uvařené rýži.
-
Osladíme podle chuti a společně za stálého míchání 3 minuty povaříme.
-
Podle potřeby přilijeme ještě trochu mléka. Na závěr vmícháme nasekané oříšky.
Poznámka od kuchařky
Oříškové a semínkové mouky jsou velkým hitem firmy Adveni Medical. Vyrábějí se obvykle z odtučněných oříšků/semínek, čímž se prodlouží jejich odolnost proti žluknutí. K dostání je jich celá řada:
Oříškové: lískooříšková, arašídová, mandlová, kaštanová, z vlašských ořechů…
Semínkové: dýňová, maková, ze slunečnicových semínek…
Ke koupi jsou v prodejnách zdravé výživy a na e-shopu http://eshop.bezlepkova.com/mouky-z-bezlepkovych-p….
V tomto receptu by se oříškové a semínkové mouky daly nahradit namletými oříšky a semínky.
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz.