Rýžovo-jablečná pochoutka

47
- reklama -

Suroviny

Rýžová hmota:
400 g rýže
8 hřebíčků (nejlépe vložit do čajového sítka)
špetka soli
hřebíček
Přísady do rýže:
60 g másla nebo Hery
1 vanilkový cukr
2 vejce
50 g nahrubo posekaných ořechů
Jablková náplň:
700 g nastrouhaných jablek
1 vanilkový cukr
1/2 lžičky mleté skořice
Pudink:
500 ml mléka
2 vanilkové pudinky
1 vanilkový cukr
piškoty
rum nebo vaječný koňak – může se vynechat
jahodová marmeláda
rostlinná šlehačka Cremefine
kakao
ořechy na vysypání formy

Postup přípravy receptu

  1. Dortovou formu průměr 20 cm vytřeme tukem a posypeme ořechy. Uvařenou rýži smícháme s dalšími přísadami, které jsme trochu vyšlehali a rozdělíme ji na 3 díly. Jablečnou náplň rozdělíme na 2 díly.


    Zobrazit celý recept

  2. Vrstvíme: na dno dáme jeden díl rýže, poklademe piškoty (světlé, nebo kakaové), můžeme pokapat rumem, nebo vaj. koňakem a navrstvíme jabl. náplň. Vrstvíme dále – rýži, piškoty , jablečnou hmotu a nakonec rýži.

  3. Pečeme na 180 st. cca 50 min. Vychládlé potřeme marmeládou (nebo poklademe např. mandarinky…) a zalijeme horkým pudinkem (pokud máme plnou formu, tak uvolníme bok a posuneme o něco výše).

  4. Dáme pořádně vychladit a nazdobíme šlehačkou (polovinu si můžeme obarvit kakaem).

Poznámka od kuchařky

Rýžovo-jablečná pochoutka je jednoduché sladké jídlo, které trochu nazdobené a vychlazené může být ideálním lehkým moučníkem v letních dnech.

Marmeládu jsem měla moc řídkou, příště hustší, nebo nahradit mandarinkami. Vrstvení díky marmeládě nevyniklo, jak mělo:-(