Suroviny
- Rýžová hmota:
- 400 g rýže
- 8 hřebíčků (nejlépe vložit do čajového sítka)
- špetka soli
- hřebíček
- Přísady do rýže:
- 60 g másla nebo Hery
- 1 vanilkový cukr
- 2 vejce
- 50 g nahrubo posekaných ořechů
- Jablková náplň:
- 700 g nastrouhaných jablek
- 1 vanilkový cukr
- 1/2 lžičky mleté skořice
- Pudink:
- 500 ml mléka
- 2 vanilkové pudinky
- 1 vanilkový cukr
- piškoty
- rum nebo vaječný koňak – může se vynechat
- jahodová marmeláda
- rostlinná šlehačka Cremefine
- kakao
- ořechy na vysypání formy
Postup přípravy receptu
-
Dortovou formu průměr 20 cm vytřeme tukem a posypeme ořechy. Uvařenou rýži smícháme s dalšími přísadami, které jsme trochu vyšlehali a rozdělíme ji na 3 díly. Jablečnou náplň rozdělíme na 2 díly.
-
Vrstvíme: na dno dáme jeden díl rýže, poklademe piškoty (světlé, nebo kakaové), můžeme pokapat rumem, nebo vaj. koňakem a navrstvíme jabl. náplň. Vrstvíme dále – rýži, piškoty , jablečnou hmotu a nakonec rýži.
-
Pečeme na 180 st. cca 50 min. Vychládlé potřeme marmeládou (nebo poklademe např. mandarinky…) a zalijeme horkým pudinkem (pokud máme plnou formu, tak uvolníme bok a posuneme o něco výše).
-
Dáme pořádně vychladit a nazdobíme šlehačkou (polovinu si můžeme obarvit kakaem).
Poznámka od kuchařky
Rýžovo-jablečná pochoutka je jednoduché sladké jídlo, které trochu nazdobené a vychlazené může být ideálním lehkým moučníkem v letních dnech.
Marmeládu jsem měla moc řídkou, příště hustší, nebo nahradit mandarinkami. Vrstvení díky marmeládě nevyniklo, jak mělo:-(