Rýžové kuličky v čokoládě a kokosu

41
- reklama -

Suroviny
40-50 kuliček

Těsto na kuličky:
1 hrnek rýže
1/2 l mléka
2 lžíce másla
sušené švestky (meruňky)
rozinky (brusinky)
2 lžíce třtinového cukru
javorový sirup na doslazení
kousek celé skořice
vodu (dle potřeby)
Na obalování:
150 g hořké 70% čokolády
150 ml mléka
hrnek kokosu

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve uvaříme rýžovou kaši. Dáme do hlubší pánve nebo hrnce rozehřát máslo a na něm asi 3 minuty restujeme rýži, poté přidáme nakrájené sušené ovoce (já dala sušené švestky a rozinky, ale mohou být např. i sušené meruňky, brusinky apod.), vše zasypeme asi 2 lžícemi třtinového cukru a poté zalijeme mlékem, vložíme skořici a necháme rýži pozvolna vařit do změknutí, cca 25 minut. Podle potřeby doléváme vodou, než se všechna tekutina vsákne a rýže nebude měkká. Ochutnáme hotovou kaši a podle potřeby ještě dosladíme javorovým sirupem a pak necháme kaši vychladnout (nejlépe aspoň 2 hodiny v lednici).


    Zobrazit celý recept

  2. Po vychladnutí rýžové kaše rozpustíme ve vodní lázni hořkou čokoládu s mlékem. Z kaše vytvoříme kuličky, které pak namáčíme do rozpuštěné čokolády a vkládáme do misky s kokosem, ve kterém je obalujeme. Hotové kuličky dáme vychladit do lednice a cca za 3 hodiny můžeme podávat. Hotové kuličky pak uchováváme v lednici a podáme vždy vychlazené.

  3. Jako alternativu můžeme vytvořit zdravý dortík, kdy na dno formy rozetřeme do výšky asi 1 cm hotovou kaši, kterou pak přelijeme rozpuštěnou čokoládou a posypeme kokosem. Pro milovníky rumového aroma, můžeme do těsta na kaši přidat panáka rumu 🙂