Rýžová mouka (domácí bezlepková!)

98
- reklama -

Suroviny

2 hrnky rýže (dle vlastního výběru)

Postup přípravy receptu

  1. Rýži namočíme přes noc do studené vody.

  2. Ráno ji scedíme a rozprostřeme ji na utěrku. Buďto ji otřeme do utěrky anebo ji necháme 3-4 hodiny oschnout. Rýže tímto postupem změkne uvnitř zrna a jde lépe rozmixovat.

  3. Oschlou rýži přesypeme do mixeru anebo smoothie makeru. Rýži rozmixujeme na prášek, který poté přesyjeme přes cedník. Čím máme hustší cedník, tím budeme mít hladší mouku.

  4. Zbytek z cedníku vrátíme do mixeru a znovu rozmixujeme a poté přesyjeme.

  5. Pro delší skladování můžeme mouku opražit na suché pánvi, aby úplně proschla, ale pokud byla rýže dostatečně oschlá není tento krok zapotřebí. Vznikla by nám kaše (těsto) a ne rýžová mouka. Mouka jde také skladovat v uzavřeném mikrotenovém sáčku v mrazničce nejlepe odvaženou po 100g. Mouka musí před upořebením zcela rozmrznout.

Poznámka od kuchařky

Mixer musí být plný nejméně do jedné čtvrtiny, nejlépe poloviny, aby se rýže dobře rozemlela. Dražší typy mixéru se silnějším motorem jsou vhodnější, ale měl by to zvládnout jakýkoliv mixer ve kterém můžeme rozmixovat led.

Takto můžete udělat rýžovou mouku z nejlevnějšího typu rýže, taktéž můžete lehce vyrobit dražší typ rýžové mouky jako je hnědá rýžová mouka nebo lepivá rýžová mouka ze které se dělají asijské knedlíčky, za nejméně polovic její ceny. Na tento typ mouky potřebujete typ rýže glutinous tzn. lepivou rýži nebo rýži na sushi.

Z rýžové mouky a vroucí vody se dají dělat bezlepkové nudle, tempura, knedlíčky, mochi, puddingy, chléb nebo indické placky.

https://www.youtube.com/watch?v=k8JOIiI0Ndk