
Suroviny
8 porcí
- 480 gramů dlouhozrné rýže
- 50 g másla
- 200 gramů uzeného masa
- 5 zralých rajčat
- 2 PL rajského protlaku
- 1 – 2 šalotky
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička máty
- 2 lžíce nasekané petrželky nebo pažitky
- sůl
- pepř
- celer
- petržel
- mrkev
- 200 gramů uzené krkovičky
Postup přípravy receptu
-
Uvařila jsem si rýži a souběžně jsem vařila pak i uzené maso (kousek uzené krkovičky) s nastrouhanou kořenovou zeleninou, jako polévku.
-
Po uvaření jsem si dala z polévky stranou 3 lžíce nastrouhané zeleniny, kterou jsem pak zamíchala do uvařené rýže. Na másle jsem osmahla šalotku, přidala jsem oloupaná nakrájená rajčátka, rajský protlak, česnek, pepř, sůl, mátu, bylinky.
-
Podusila jsem vše asi po dobu 15 minut. Na závěr jsem do rýže se zeleninou zamíchala pokrájené uzené maso z polévky a směs z rajčátek, protlaku, koření a vše jsem dobře promíchala. Ozdobila jsem lístky máty a rajčátkem.
Poznámka od kuchařky
Rýži jsem měla ve varných sáčcích a na této rýži byl návod k tomuto receptu a tak jsem to zkusila. Je to moc dobré. Není to rizoto, je to rajčatová rýže, aneb rýže v rajčatové omáččce s zeleninou, uzeným a mátou.