
Suroviny
3 porce
- 1 kg telecího krku s kostí
- 8 kuliček jalovce
- tymián
- rozmarýn
- 1 cibule (velká, i se slupkou)
- 1 mrkev (velká)
- 1 petržel (velká)
- olej
- sůl
- hladká mouka
Postup přípravy receptu
-
Telecí krk i s kostí marinujeme ve směsi koření, kterou si připravíme tak, že do hmoždíře dáme 8 kuliček jalovce, trochu sušeného rozmarýnu, tymiánu, kmínu, soli a oleje.
-
Vše v hmoždíři rozdrtíme, až nám vznikne tmavá kaše.
-
Tuto směs poctivě vetřeme do povrchu a všech záhybů na mase. Dáme do lednice uležen na 1 den.
-
Kořenovou zeleninu nakrájíme na větší kusy, cibuli necháme vcelku a se slupkou a dáme na dno pekáče nebo římského hrnce.
-
Naložené maso podlijeme cca 0,5 litrem vody a pečeme přikryté velmi zvolna cca 90-120 minut, tak aby bylo možno maso zcela volně odstranit od obratlů.
-
Po upečení telecího krku, všechnu zeleninu odstraníme a silný výpek použijeme na omáčku, do kterého přidáme v troše vody rozmíchanou trochu hladké mouky a oříšek másla, a tím se omáčka zahustí a zjemní.
-
Necháme krátce provařit a podáváme s rýží nebo bramborem.
Poznámka od kuchařky
Svádělo to, dát tam slaninu, hořčici, ale odolal jsem a nechal jen uvedené koření, silný výpek z obsažených kostí,zeleniny a mělo to i tak velmi slušné „grády“!!!