Suroviny
6 porcí
- Těsto na dortovou formu o průměru 22cm:
- 4 vajíčka
- 100 g cukr krupice
- 1 vanilkový cukr
- 110 g polohrubé mouky
- 1 lžička kypřícího prášku
- 20 g kakaa
- 3 lžíce oleje
- Na ozdobu:
- 2 kelímky pařížské šlehačky Kunín
- 2 kelímky minimálně 33% smetany ke šlehání
- trochu ztužovače šlehačky v pytliku
Postup přípravy receptu
-
Rozpálíme troubu na 170°C
Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem, boky formy vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou, nebo můžete komplet celou formu vymazat a vysypat, pokud nemáte pečící papír.Vejce s cukrama šleháme déle, aby vznikla hutnější bílá pěna, čím déle, tím líp, pak přidáme olej a nakonec mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva.
-
Těsto vlijeme do formy, stěrkou těsto jemně nahrneme ze středu ke kraji, aby se při pečení uprostřed korpus nevyboulil a pečene při 170°C, cca 30-40min, podle trouby, zda je upečeno, vyzkoušíme píchnutím špejle.
Po upečení korpus vyndáme a necháme vychladit, po vychladnutí 1-2 prokrojíme, záleží jak je korpus vysoký. Já prokrojila 1x. -
Vyšleháme kelímky pařížské šlehačky, bílé šlehačky, do každé vždy pro jistotu tuhosti a vyšlehání nasypu trochu ztužovače.
Spodní korpus natřeme silnější vrstvou pařížské, přiklopíme dalším plátem korpusu, vršek a boky dortu namažene zbylou pařížskou, ale ješte trochu necháme na zdobení.
Pak podle libosti zdobíme na střídačku světlou, tmavou.
Poznámka od kuchařky
Výborný, rychlý a hlavně lehký dezert:)