Rychlé věnečky či větrníčky z odpalovaného těsta

149
- reklama -

Suroviny
80ks/2 plechy

250 ml vody
špetka soli
9 dkg másla
14 dkg hrubé mouky
4 vejce

Postup přípravy receptu

  1. Vodu, sůl a máslo povaříme, ztlumíme plamen a vsypeme mouku. Důkladně mícháme, dokud se těsto nezačne odlepovat od stěn a nechytá se dna. Konzistence hmoty nesmí být kašovitá, jde z ní vytvarovat koule, která drží tvar.


    Zobrazit celý recept

  2. Poté odstavíme z ohně, necháme částečně vychladnout, aby hrnec nebyl již horký – jinak se začnou přidaná vejce smažit, a el. šlehačem všleháme vejce. Výsledná hmota je lehce „táhlá“, věnečky po nastříkání na plech drží kontury.

  3. Na vymaštěný plech stříkáme cukrářským sáčkem s ozdobnou hubičkou malé věnečky (2 patra kroužků nad sebou) či menší pusinky/hromádky bez vnitřního otvoru (větrníčky).

  4. Dáme do trouby předehřáté na 250°C, po 5 min ztlumíme na 200°C a dopečeme dozlatova.
    Troubu během pečení pokud možno neotvíráme, nemáme-li skleněná dvířka, pečeme cca 5 min zprudka, 5 min volněji a poté můžeme krátce zkontrolovat, ale jen pootevřít dvířka a nakouknout, aby teplota prudce neklesla.

  5. Horké věnečky sundáme z plechu a ihned prokrojíme. Po vychladnutí plníme krémem dle chuti nebo jen šlehačkou.

Poznámka od kuchařky

Na oslavu 60. narozenin jsem dělala 60ks, naskládala na tác do pyramidy, celé „svázala“ karamelovou nití jako pavučinou… Vznikl efektní a chutný dárek pro mlsného oslavence.

Ještě doplnění – pokud byste dělali také karamelovou nit, skladujte v chladnu, ale ne v lednici, jinak vám vlhkost uvnitř nit rozpustí a ona zmizí…tady skápne na věnečky…chuti to vůbec neublíží, ale efekt bude pryč 😉

Hledala jsem odpalované věnečky, ale našla jsem jen jiný poměr surovin a použitou hladkou mouku, tak přidávám i tuto variantu.