Suroviny
- 200 g měkkého polotučného tvarohu
- 100 ml slunečnicového oleje
- 80 g hnědého cukru
- 1 vejce
- 330 g hladké mouky
- 3 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 2 střední jablka
- 1 vejce na potření
- perlový cukr nebo hrubý krystal na posyp
Postup přípravy receptu
-
Tvaroh smícháme s olejem, cukrem a vejcem.
Jablka oloupeme, nastrouháme najemno a přimícháme k tvarohové směsi. Nakonec přimícháme mouku promíchanou s kypřícím práškem. -
Plech vyložíme pečícím papírem. Lžící potřenou olejem z těsta vykrajujeme kousky, rukou je upravíme do bochánku a klademe je na připravený plech.
Bochánky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme perlovým cukrem nebo hrubým krystalovým cukrem a vložíme je do trouby vyhřáté na 180°C. Pečeme je asi 15-20 minut dozlatova.
Upečené necháme zchladnout na mřížce.
Podáváme je nejlépe s domácí zavařeninou.
Poznámka od kuchařky
Bochánky jsou nejlepší mírně vlažné, na povrchu krásně křupavé a uvnitř měkoučké.
Je nejlépe je spotřebovat první den, do druhého dne zvlhnou a už nejsou tak dobré.
Pekla jsem je na zkoušku z poloviční dávky a měla jsem jich osm.