Suroviny
2 porce
- 2 velké hrsti čerstvých hub
- 1 velká cibule nakrájená na drobno
- 1 zarovnaná lžíce sypkého zeleninového bujónu (např. Alnatura, Wurzl)
- 1 ovesná smetana Oatly (nebo 250 ml jiné rostlinné či ořechové smetany)
- kmín dle chuti (my dáváme hodně hodně hodně!)
- čerstvá petržel
- citrón
- olej
- oblíbené těstoviny
Postup přípravy receptu
-
Houby očistěte, omyjte a nakrájejte na větší (bitesize) kousky.
-
V pánvi rozehřejte olej a krátce na něm osmahněte nakrájenou cibuli. Poté, co zesklovatí, přidejte houby, polovinu kmínu a polovinu sypkého bujónu (místo soli). Zamíchejte, přikryjte a nechte dusit.
-
Houby budou pouštět vodu, po 5 – 10 minutách by měly být lehce scvrklé. Odkryjte je, přidejte zbytek kmínu, opět promíchejte a nechte ještě minutu či dvě odpařit většinu vody.
-
Poté přilijte smetanu a přimíchejte zbytek bujónu, zvyšte plamen a nechte omáčku za občasného míchání redukovat do požadované konzistence (asi pět minut, dokud není pěkně hustá).
-
Když je hotová, nechte jí vychladnout a odležet po dobu přípravy těstovin. Uvařené těstoviny promíchejte s omáčkou.
-
Podávejte ihned s čerstvou petrželkou, citrónem a (zeleným) pepřem.