Suroviny
- 5 bílků
- 120 g cukru moučky
- 1 PL škrobu
- 200 g vlašských ořechů
- Krém:
- 5 žloutků
- 80 g cukru moučky
- 50 ml mléka
- 100 g másla
- 1 lžíce kakaa
- 1 lžíce rumu
Postup přípravy receptu
-
Z bílků a cukru ušleháme pevný sníh, zašleháme škrob a lehce vmícháme nahrubo nasekané ořechy.
Upečeme na plechu (cca 25×30 cm) vyloženém pečícím papírem v troubě vyhřáté na 175 st.C – pečeme asi 20 minut, do zrůžovění. Ještě teplý korpus sundáme i s papírem z plechu, odkrojíme podlouhlé okraje a rozkrojíme na tři pásy. Odloupneme opatrně z papíru a necháme vychladnout. -
Žloutky ušleháme s cukrem, zašleháme mléko a směs ve vodní lázni svaříme do zhoustnutí a necháme vychladnout – občas zamícháme. Já šlehala ve smaltovaném litinovém kastrůlku, svařila jsem na kamnech přímo a ochladila v míse se studenou vodou. Do svařených žloutků zašleháme postupně změklé máslo (pozor, žloutky i máslo by měly mít stejnou teplotu), přes sítko nasypeme kakao a zašleháme se lžící rumu (ani ten by neměl být z lednice :D)
-
Promažeme zchladlé pásy korpusu, složíme na sebe, zbytkem krému pomažeme vrch a boky a můžeme posypat třeba sušenkovými drobečky. Necháme minimálně 3-4 hodiny v lednici uležet a ztuhnout.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: (upraveno) podle videa na facebooku (chutný.cz)