Rychlé pomerančové řezy

58
- reklama -

Suroviny

200 g másla
140 g cukr krupice
270 g hladké mouky
1 sáček vanilkového cukru
2 lžičky prášku do pečiva
1 lžíce octa
60 g kandované pomerančové kůry
4 vejce
pomerančová esence (nemusí být)
Na polití:
200 ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
Citronová poleva:
100 g cukr moučka
1 lžíce citronové šťávy
1 lžíce vroucí vody

Postup přípravy receptu

  1. Změklé máslo utřeme s polovinou cukru do hladké pěny, postupně přidáme po jednom žloutky, pak ocet a esenci.

  2. Bílky vyšleháme s druhou polovinou cukru do tuhého sněhu a společně s moukou promíchanou s práškem do pečiva lehce vmícháme do utřené máslové směsi.

  3. Nakonec přimícháme kandovanou pomerančovou kůru pokrájenou na drobné kousky a těsto rozetřeme do pekáčku či na plech tak 25×30 cm.

  4. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C asi 30 min. Zkoušíme špejlí, až se přestane lepit.

  5. Po vyjmutí z trouby pokropíme čerstvou pomerančovou šťávou a necháme vychladnout.

  6. Mezitím si připravíme citronovou polevu tak, že všechny ingredience utřeme nebo našleháme dohladka.

  7. Hustou polevu lžící naneseme ozdobně na upečené řezy a můžeme ještě posypat pomerančovým cukrem či strouhanou pomerančovou kůrou.

Poznámka od kuchařky

Já místo esence používám pomerančový olej, který těsto hezky provoní. Tyto řezy jsou ideální příležitostí, jak zlikvidovat kyselé pomeranče.

Zdroj: Knihovnička Recepty 1/2016