
Suroviny
4 porce
- kmín
- sůl
- brambory
- olej
- sádlo
- koření Americké brambory
- mletý pepř
Postup přípravy receptu
-
Brambory pečlivě omyjeme (ale neloupeme) a pokud jsou menší, tak je nakrájíme na čtvrtky. Pokud jsou větší, tak na osminky. Celkově se snažíme mít přibližně stejnou velikost nakrájených brambor.
-
Zalijeme vodou, necháme minutu, poté vodu vyměníme a dáme je pod pokličkou vařit do vody s kmínem. Když voda začne vřít, osolíme je větší špetkou, stáhneme pokličku a vaříme do téměř měkka.
-
Po přibližně deseti minutách vaření si začneme rozpalovat na plno troubu (u dnes nejčastějších elektrik je to na 250 stupňů) a jemně si olejem pomažeme plech – stačí jen rovnoměrná vrstva po celém povrchu, nemusí tam být rybníčky.
-
Ve chvíli kdy jsou brambory skoro uvařené – nesmí být úplně měkké nebo nedej bože se rozpadat, bezpečnější je mít tvrdší, slijeme vodu, dáme na ně sádlo, posypeme je kořením na americké brambory a čerstvě nadrceným pepřem a opatrně promícháme tak, aby se koření dostalo ke všem bramborám. Pokud by byly příliš měkké, tak se nám rozpadnou.
-
Erteple rozložíme na plech, tak aby se pokud možno k sobě moc netulily, dáme je do rozpálené trouby a začneme si připravovat stůl.
-
Ve chvíli, kdy uvidíme, že se začínají chytat, měly by být ideálně hotové.
-
Podáváme jako přílohu a nebo zobeme jen tak s nějakou majonézovou omáčkou nebo kečupem









