Suroviny
- 20 lžic hladké mouky
- 10 lžic cukru písek
- 1 prášek do pečiva
- 1 kávová lžička jedlé sody
- 2 celá vejce
- 7 polévkových lžic mletých vlašských ořechů
- 4 polévkové lžíce marmelády či džemu
- až 400 ml vody
- hrst sekaných vlašských ořechů na posyp
Postup přípravy receptu
-
Připravíme plech, který vymažeme a vysypeme nebo vyložíme pečícím papírem. Jak je kdo zvyklý.
-
Do hlubší misky prosejeme mouku, přidáme cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu ,mleté ořechy, rozklepneme vejce, přidáme marmeládu. V tomto momentě už by se měla předehřívat trouba a to asi tak na 170-180°C. podle toho, jak známe svoji troubu.
Když je trouba téměř na správné teplotě, zaděláme suroviny vodou na lité těsto. Vodu přilévat pomalu, ne všechno najednou. Vody je třeba tolik, jaká je právě vlhkost mouky, a nemusí to být pokaždé stejné množství. Je možné, že trochu vody zbude. Důkladně promícháme a rovnoměrně vylijeme na připravený plech či pekáček. -
Dáme do předehřáté trouby péci na 15-20 minut. Po prvních pěti minutách placku posypeme sekanými ořechy, to uděláme velmi rychle – aby nám nespadlo těsto, nevyndaváme zcela z trouby. Sledujeme pečení a zkoušíme, jak jinak, než suchou špejlí.
-
Po vyndání z trouby posypeme moučkovým cukrem.
Poznámka od kuchařky
Řezy jsou nadýchané, lehoučké a hlavně bez přidaného tuku. Jediný tuk je z ořechů