
Suroviny
6 porcí
- 500 ml mléka
- 4 lžičky oleje
- 250 g hrubé mouky
- špetka soli
- 2 žloutky
- asi 24 pevnějších čerstvých meruňěk
- kysaná smetana
- moučkový cukr
- skořice
- mák
- tvaroh
- máslo
- strouhaný perník
Postup přípravy receptu
-
Mléko svaříme s olejem a solí, pak stáhneme plamen a vsypeme naráz všechnu mouku. Mícháme, dokud se těsto nepřestane lepit na stěny a pak odstavíme. Necháme prochladnou, pak vmícháme dva žloutky a na prkénku, které lehce pomoučíme hrubou moukou, zpracujeme těsto.
-
Rozdělíme je na dvě poloviny a z každé vytvoříme 12 kuliček. Ty zploštíme, vytvoříme kolečka (nebo oválky, jak to vyjde) a do každého zabalíme jednu celou, nevypeckovanou meruňku.
-
Knedlíky pak po šesti házíme do lehce osolené vody a když vyplavou, dáme jim ještě asi tři minutky. Pak je vyjmeme a podáváme.
-
My je máme nejradši s oslazenou zakysanou smetanou. Kdo chce, přidá navrch ještě moučkový nebo skořicový cukr, polije rozpuštěným máslem. Nebo použije tvrdý strouhaný tvaroh. Ale i mletý mák s moučkový cukrem je fajn.
Poznámka od kuchařky
Recept je po babičce. Podobné tu jsou, ale tenhle ne, tak se vám snad bude líbit 😉